Starkare jobbmarknad än före pandemin

Jobbmarknaden är superhet. För varje uppsagd tillkommer tre nya jobb, enligt Trygghetsfonden TSL.
–Arbetsmarknaden ser bättre ut än före pandemin, säger Caroline Söder, chef för TSL.

Exempelvis kockarna har fullt upp på en stark arbetsmarknad. Arkivbild.

Exempelvis kockarna har fullt upp på en stark arbetsmarknad. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Arbetsmarknad2021-09-30 05:30

Under tredje kvartalet kom 1 650 nya uppsagda arbetare in i TSL:s rullor, vilket är den lägsta siffran på tio år och 50 procent lägre än snittet för de senaste tio åren. Läget har förbättrats stadigt och prognoserna har återkommande behövts skrivas om till det bättre.

– Arbetsmarknaden är stark för majoriteten av arbetare på den privata marknaden. De branscher som drabbats hårt i pandemin är också de som nu återhämtar sig starkast, säger Caroline Söder som basar för vad som kan beskrivas som en privat arbetsförmedling för LO-arbetare.

Redan stor brist

Men, som det har rapporterats om mycket den senaste tiden har det redan uppstått brist inom många yrkesgrupper i just de mest utsatta sektorerna, som exempelvis kockar till krogbranschen.

Ett annat sätt att beskriva den kraftigt förbättrade jobbmarknaden är kvoten mellan uppsagda och de som får nytt jobb via TSL. Den ligger nu på tre nya jobb på varje uppsagd. Före pandemin låg den på ett till ett.

Pandemin har också medfört ovanligt stora förflyttningar på arbetsmarknaden. Av de uppsagda har 40 procent bytt yrke, en siffra som bygger på vad de som gått via TSL:s program själva anger. 80 procent säger sig ha fått ett lika eller mer kvalificerat yrke än det de blev uppsagda ifrån, vilket tydligt visar att arbetsgivarna har ett stort behov av personal.

Risk för baksmälla

Men det finns osäkerhetsmoln på himlen. När företagsstöden nu stryps och många måste betala tillbaka de skatter de fått i anstånd som krisåtgärder i coronans spår finns en risk för baksmälla, enligt Caroline Söder. Något som också Arbetsförmedlingen varnat för. Ovanpå det kan alla de flaskhalsar som uppstått i pandemins fotspår också hämma återhämtningen.

– Det är inte osannolikt att det påverkar arbetsmarknaden, säger Söder.

TSL:s siffror är väldigt ljusa då organisationen inte handskas med alla de långtidsarbetslösa, ett antal som har vuxit under pandemin och bitit sig fast på strax under 200 000.

– Jag ser på stort allvar på den tudelade arbetsmarknaden, säger Caroline Söder.

Fakta: Trygghetsfonden TSL

Trygghetsfonden TSL kan betraktas som en privat arbetsförmedlare för LO-medlemmarnas yrkesgrupper.

Totalt omfattas cirka 70 000 arbetsgivare och 2 000 000 medarbetare av TSL:s omställningslösning som gäller mellan Svenskt Näringsliv och LO.

Motsvarigheten för tjänstemännen heter TRR.

Källa: TSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!