SSR:s medlemmar på företaget går ut i en sympatistrejk den 8 november om parterna då inte har kommit överens. Även Naturvetarna har nu beslutat att varsla om en sympatistrejk.
Unionen och Sveriges Ingenjörer har varslat om att ta ut sina medlemmar på Klarnas huvudkontor i Stockholm i strejk den 7 november. Konflikten bottnar i att Klarna inte vill gå med på fackförbundens krav om att teckna kollektivavtal.
"Indirekt hot"
Ett meddelande har skickats till alla anställda på Klarna, där de förväntas fylla i ett formulär och uppge om de tänker delta i en eventuell strejk, skriver Svenska Dagbladet. Företaget förklarar åtgärden med att att de ska kunna planera och se till att de följer reglerna, det vill säga att de inte betalar ut lön eller några förmåner till de strejkande.
– Jag har tagit del av den informationen och de anställda känner förstås oro. Det är ett indirekt hot och en del av företagets skrämselpropaganda, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, till TT.
Han konstaterar att företag i techbranschen utmanar den svenska modellen, som går ut på att fack och arbetsgivare förhandlar och kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden. Ett annat exempel är Tesla där IF Metall sedan några dagar strejkar för att företaget inte vill teckna kollektivavtal.
Styrkemätning
– Strejk är det skarpaste vapen vi har och den här konflikten blir en mätning av om den svenska modellen eller det enskilda företaget är starkast. Jag hoppas att det här företaget sansar sig och att fler följer efter, säger Markus Furuberg.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har inställningen att de anställda i dag har bättre villkor än kollektivavtalets.
– Ett kollektivavtal samordnar villkor, försäkringar, pensioner, lönesystem för alla, säger SSR:s Markus Furuberg. Annars kan arbetsgivaren välja vem som ska ha vilka förmåner och vilka regler. Det blir väldigt godtyckligt.
DIK, fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor, har sedan tidigare varslat om sympatistrejk för sina medlemmar på arbetsplatsen. Fackförbundet Akavia, där bland annat ekonomer och jurister ingår, tänker däremot inte delta i konflikten, utan ska i stället fortsätta dialogen med Klarna.
Medlingsinstitutet ska utse opartiska förhandlare som beslutar om nästa steg i konflikten.