Trots jättekrisen – ljuspunkter för krogpersonal

Många av de tiotusentals anställda som kickades ut från krogen och reseindustrin i pandemin har klarat sig förhållandevis väl, enligt de privata arbetsförmedlingarna. Jobb finns om man är aktiv och är beredd att byta bana – men många söker ännu arbete och en del har fått betala i form av lägre lön.

Många i krogsvängen kan skåla för nytt jobb. Arkivbild.

Många i krogsvängen kan skåla för nytt jobb. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Arbetsmarknad2021-03-14 09:53

Visserligen står väldigt många utan jobb fortfarande och de som hade tillfälliga påhugg innan krisen har det tuffare.

Men statistik från TRR och TSL, de privata arbetsförmedlingarna drivna av facken och arbetsgivarna, visar att omställningstiden från uppsägning till nytt jobb eller studier snarare gått fortare än för andra grupper på arbetsmarknaden.

– Med tanke på hur situationen sett ut och ser ut så tycker vi att det går mycket bättre för våra deltagare än vad vi kunde förvänta oss, säger Caroline Söder, vd på TSL som hjälper LO-grupper till nytt jobb.

Fler skolar om

Enligt Lennart Hedström, vd på tjänstemännens motsvarighet, TRR, är en sak tydlig: Den som är öppen för nya vägar har större chans.

– Allt fler behöver överväga att byta bransch, säger han.

Och det är det som siffrorna visar.

– Det är fler som byter bransch eller studerar än tidigare, säger Lennart Hedström.

Bland de drygt 2 500 tjänstemän som sagts upp i krog- och turistbranschen och hamnat i TRR:s rullor har tre fjärdedelar valt att lämna sin gamla bana, antingen till jobb i en annat yrke eller till studier för omskolning – en utveckling som påhejas av Lennart Hedström när arbetsmarknaden förändras i allt snabbare takt.

– Jag tycker man ser en sundare inställning till att ställa om, säger han.

Lägre lön

Generellt är det många yngre i krog-, hotell- och turistnäringen som drabbats av fjolårets uppsägningsvåg och också de som snabbast kommer igen, visar TRR:s statistik. För de extra hårt drabbade i flygindustrin har omställningen blivit tuffare. Många har jobbat länge och en omställning har inneburit sämre ekonomi. Ungefär hälften av de tidigare flyganställda som fått nytt jobb har tvingats gå ner i lön, enligt TRR:s siffror.

Bland arbetare byter inte lika många yrke. Bara en tredjedel har bytt bransch och då ofta till handeln och lager eller omsorgsyrken inom vården. Ungefär dubbelt så hög andel, tolv procent, än normalt satsar på utbildning bland de uppsagda, enligt TSL:s statistik.

Men den övervägande andelen blir alltså kvar. Många arbetsgivare återanställer den uppsagda personalen, ofta då på behovsbasis, och där har statens alla stödinsatser spelat roll, enligt Caroline Söder.

– Många hoppas på en vändning och de vill ofta vara kvar i branschen, säger hon.

Gäller inte alla

Men även om det ser ljust ut för deltagarna hos TRR och TSL är ungefär hälften av de uppsagda tjänstemännen inskrivna hos TRR fortsatt arbetssökande, företrädesvis de som blivit uppsagda nyligen. Statistiken är dessutom långt ifrån heltäckande, den innefattar till exempel enbart de som hade en fast anställning och bara företag med kollektivavtal. I branschen är det vanligt med tillfälliga anställningar.

Enligt statistik från branschorganisationen Visita var exempelvis 50 000 färre sysselsatta i besöksnäringen i december än ett år tidigare.

Fakta: Tre miljoner anställda

TSL och TRR är två privata organisationer, arbetsförmedlare om man så vill, som hjälper arbetare respektive tjänstemän i det privata näringslivet att ställa om, hitta nya jobb vid uppsägningar.

Tillsammans är 100 000 företag med omkring tre miljoner anställda knutna till de båda organisationerna.

TSL ägs av Svenskt Näringsliv och LO.

TRR ägs av Svenskt Näringsliv och PTK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!