Omkring 134 000 fler är nu inskrivna som arbetslösa, jämfört med slutet av juli förra året. Den absoluta merparten har tillkommit sedan coronapandemin tog fart i februari och mars. Och i statistiken (se tabell) är det tydligt att storstäderna och dess kranskommuner har drabbats värst.
Men ökningstakten har avtagit under sommaren, så pass att Arbetsförmedlingen sänker sin prognos över hur många fler som kommer att bli av med jobbet innan den förmodade toppen nås i vinter.
Påverkar inte
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vågar inte skriva under på just den bedömningen, men konstaterar att det är en positiv signal. Att statens stöd delvis klingat av senaste tiden och blivit mindre generöst tror hon inte kommer att medföra någon omedelbar ökning av arbetslösheten.
– Jag tror inte det påverkar just nu. Men det är osäkert och svårbedömt, säger hon och tillägger att regeringen kan komma med fler åtgärder för att möta en eventuell försämring av ekonomin.
– Det är det allvarligaste läget på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger Nordmark.
Men trots det, Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli. Under samma månad i fjol var den siffran 21 000. En förklaring är att det finns relativt många nya arbetslösa som har lättare att snabbt komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.
Svårare för långtidsarbetslösa
Det finns också branscher som mitt i den ekonomiska krisen har stort behov av personal, som vården, utbildningssektorn och vissa delar av handeln, så som lagerpersonal.
Däremot blir det allt svårare för dem som har varit arbetslösa länge. Ökningstakten på antalet långtidsarbetslösa tilltar. I juli hade 165 000 personer varit arbetslösa längre än tolv månader, vilket är en ökning med 16 procent, eller 23 000 fler personer, jämfört med för ett år sedan.
Eva Nordmark säger att regeringen har starkt fokus på de långtidsarbetslösa, men att den enskilda individen har ett stort eget ansvar.
– Det är viktigt att man inte passiviseras, att man får hjälp och stöd. Det gäller att passa på att utbilda sig, säger hon.