Trots lägre varselsiffror – dyster höst väntar

Trots stillastående varselsiffror varnar nu Arbetsförmedlingen för en dyster höst. Osäkerheten gör att läget är fortsatt allvarligt, enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen på Föreningsgatan i centrala Malmö. Arkivbild.

Arbetsförmedlingen på Föreningsgatan i centrala Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmarknad2020-08-24 12:05

Förra veckan varslades 409 personer om uppsägning, något lägre än föregående vecka (511 personer). Samtidigt skrev drygt 11 000 personer in sig vid Arbetsförmedlingen som arbetslösa vilket gör att arbetslösheten uppgår till fortsatt 9,2 procent.

– Varslen har dämpats avsevärt under sommaren och ligger nu på normala nivåer. I normala tider har vi varselsiffror kring 2 000 per månad och de här veckosiffrorna motsvarar det, säger Annika Sundén till TT.

Annika Sundén beskriver läget på arbetsmarknaden som fortsatt allvarligt med en viss ljusning då det de senaste veckorna varit ungefär lika många som skrivit in sig som arbetslösa som sedan lämnat Arbetsförmedlingen för ett nytt arbete.

– Arbetslösheten har legat på 9,2 procent sedan mitten av juli. Vår prognos är fortsatt att arbetslösheten kommer att öka under hösten och nå en topp nästa år på 11,2 procent.

Den rådande osäkerheten kring fortsatt coronasmittspridning och vilka konsekvenser det får på arbetsmarknaden gör att man nu ändå från Arbetsförmedlingen höjer varningsflagg.

– Nu löper möjligheten till korttidspermitteringar ut vid årsskiftet, då finns det osäkerhet vad som händer med den gruppen. Det råder stor osäkerhet och det är över 90 000 som blivit varslade. Att man blir varslad betyder inte att man förlorat jobbet men många kommer att förlora jobbet.

Fakta: Varsel och nyinskrivna vecka 34

Vecka 34 varslades 409 personer om uppsägning. Totalt har 93 943 personer varslats sedan början av mars.

Under vecka 34 skrev 11 537 nya personer in sig som arbetslösa. Totalt är nu 478 934 personer arbetslösa, vilket motsvarar 9,2 procent.

Av de nya arbetslösa var 4 228 ungdomar i åldern 18–24 år. Arbetslösheten bland ungdomar uppgår nu till 73 340 personer, vilket motsvarar 13,5 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!