I år har antalet utbildningsplatser på olika lärosäten utökats på grund av coronapandemin.
– Vi försöker nå ut med en kampanj i sociala medier att det finns platser på universitet och högskolor att söka även nu, säger Andreas Sandberg, enhetschef på Universitets- och högskoleämbetet.
I förra veckan skickades antagningsbeskeden ut för första omgången. Nära 452 000 personer hade sökt högskoleutbildningar till hösten, drygt 50 000 fler än hösten 2019.
Av de sökande har omkring 180 000 antagits till sitt förstahandsval i år, mot cirka 175 000 i fjol. Cirka 45 000 har kommit in på den utbildning de sökt till i andra hand och runt 23 000 har kommit in på sitt tredjehandsval.
Rymdteknik i Luleå
Men för den som inte kommit in, eller inte ens sökt utbildning, finns alltså nya chanser att hitta en plats nu.
– Vi hade en jätteskjuts inför sommaren till sommarkurserna då många inte fick jobb. Nu har antagningen till högskolorna breddats. Det finns en enorm energi hos lärosätena att göra detta bra och att ta sitt samhällsansvar, säger Andreas Sandberg.
På antagning.se finns nu runt 11 000 universitets- och högskoleutbildningar som är öppna för sen anmälan, både hela program, kurser på grundnivå och mer avancerade studier. Flera av dem har kommit till sedan ansökningstiden till högskolorna gick ut i våras.
– Det finns till exempel ett par nya basår för naturvetenskapliga studier. I stället för att gå komvux kan man läsa vid universitet och få behörighet, säger Andreas Sandberg.
Exempelvis finns fortfarande olika ingenjörsutbildningar, som rymdteknik i Luleå. Dessutom andra tekniska utbildningar och högskoleingenjörsutbildningar. På andra högskolor och universitet finns längre program som ekonomi, affärsjuridik och olika lärarutbildningar.
Det finns även språkutbildningar som franska, italienska, japanska, persiska, kinesiska och koreanska, både på grundnivå och på fortsättningsnivå.
5 000 nya platser
På yrkeshogskolan.se finns utbildningar som utökats alldeles nyss, och som är tillgängliga via sena anmälningar.
– Vanligtvis stänger vi anmälan i april-maj, men nu fick vi mer pengar för att fylla på med fler platser, säger Johan Lindahl, pressansvarig på myndigheten för Yrkeshögskolan.
Han berättar att 5 000 platser på Yrkeshögskolans längre utbildningar, på ett till två år, kom till för ett par veckor sedan. De ligger nu ute på myndigheten sajt under rubriken "Hitta restplatser". De är öppna för sena anmälningar.
– Dessutom har vi fått pengar till kortare kurser, på mellan två och arton veckor.
Han förklarar att Yrkeshögskolans utbildningar är avpassade efter bristyrkena. 93 procent får jobb inom ett år efter utbildningen, berättar han.
– Det är väldigt brett. Man kan till exempel bli lokförare, tandsköterska, redovisningsekonom eller skärgårdskapten.
Kravet för att vara behörig till Yrkeshögskolans kurser är egentligen gymnasiebehörighet, men det går att komma förbi det, berättar Johan Lindahl. Skolorna får göra avsteg.
– Om man är intresserad men saknar något ska man ändå ta kontakt med skolan.
Komvux och it
Bland de utbildningar som ligger ute nu finns olika längre it-, programmerings och nätverksutbildningar, liksom utbildningar i dataspelsutveckling, energiteknik, vindkraftsteknik, turism och logistik.
Dessutom finns bland annat driftteknikerutbildningar, trädgårdsmästarutbildningar, företagssäljarutbildning, guldsmedsutbildning och olika vårdutbildningar.
Den som inte har full gymnasiebehörighet bör satsa på att läsa in den på den kommunala vuxenutbildningen, det är alla experter eniga om.
Utbudet av kurser inom komvux varierar mellan kommunerna, men ofta går det att söka flera gånger per termin, berättar Foad Gholampour, studie- och yrkesvägledare i Stockholms stad.
– Här i Stockholm kan man söka var annan månad ungefär, säger han.
På komvux finns också yrkesinriktade utbildningar. Kommunerna har fått statliga medel för att inrätta fler platser i höst.
– Man kan bli elektriker, snickare, målare, frisör eller utbilda sig för vård och omsorg, säger Foad Gholampour.