Drygt 20 000 fler mellan 18 och 24 år var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i slutet av maj jämfört med samma period förra året. Totalt rör det sig om 60 300 personer och som andel har ungdomsarbetslösheten på ett år ökat från 7,5 till 11,4 procent.
Att unga drabbats hårdast hänger dels ihop med att det alltid ser så ut i lågkonjunkturer, de åker först när företagen drar ner, dels på grund av att de branscher som drabbats hårdast i pandemin, krogar, hotell samt rese- och turistbranschen i allmänhet, är ungdomstäta.
Bland de kommuner där arbetslösheten ökat mest sedan i februari, sticker storstäderna ut. Men även typiska mindre turistorter har fått se arbetslösheten skena. I Åre har arbetslösheten fördubblats på några månader. Även i Strömstad, som lever mycket av norsk gränshandel, har arbetslösheten ökat kraftigt. Flera mindre norrlandskommuner märks också i topplistan över mest drabbade i krisen.
Arbetsförmedlingens månadsstatistik visar att den totala arbetslösheten vid utgången av maj låg på 8,5 procent av arbetskraften, eller totalt 439 200 personer. För ett år sedan var motsvarande siffror 6,6 procent, eller 331 100 personer.
Under maj varslades nästan 8 600 personer om uppsägning, nästan 4 000 fler än i maj i fjol.