Unga arbetslösa sätter sig i skolbänken

Unga arbetslösa söker sig till utbildning i större utsträckning än normalt. Det håller nere siffrorna. Klart högst ungdomsarbetslöshet är det bland män.

Många övervintrar med att plugga. Genrebild

Många övervintrar med att plugga. Genrebild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmarknad2021-02-11 06:01

I slutet av januari var 62 000 unga vuxna, 18-24 år, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, motsvarande 11,8 procent av arbetskraften. Det är tolv tusen fler än januari i fjol eller 2,1 procentenheter högre.

Den siffran hade varit högre om inte så många sökte sig till utbildning. Det var betydligt fler som sökte sig till det reguljära utbildningssystemet i januari än för ett år sedan, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Då har dessutom ungdomsarbetslösheten sjunkit under första veckan i februari, enligt veckostatistiken, till 11,6 procent, sedan fler lämnat för jobb och studier.

Enligt Arbetsförmedlingen har arbetsmarknaden börjat komma igång allt mer. Fler hittar till nytt jobb.

Bland de unga som ändå är arbetslösa, ofta de utan gymnasieutbildning, är männen i kraftig majoritet, 13,9 procent, jämfört med 9,5 procent för unga kvinnor.

Totalt låg arbetslösheten på 8,8 procent i slutet av januari. För ett år sedan, strax innan pandemin satte klorna i ekonomin, låg den siffran på 7,4 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!