Samma dag som LO:s valberedning föreslår henne som ny LO-ordförande fyller hon dessutom 57 år.
– En jäkla dag att fylla år på, säger Susanna Gideonsson till TT.
I och med att Lisa Bengtsson från Kommunal blir ny andre vice ordförande och Therese Guovelin väljs om till förste vice ordförande, får LO tre kvinnor i högsta ledningen. Förutsättningen är förstås att kongressen röstar enligt valberedningens förslag den 15 juni.
Den nya LO-ledningen blir unik på många vis. Att LO får tre kvinnor i toppen har aldrig hänt förut under arbetarrörelsens snart 130-åriga historia. Det är också bara andra gången en kvinna kliver högst upp. Torbjörn Johansson, från Byggnads, får fortsatt förtroende som avtalssekreterare.
Starkt stöd
Det är också första gången som LO därmed inte heller kommer att ha någon från tillverkningsindustrin i ledningen, samtidigt som ordförandeposten tillsätts av en företrädare för ett tjänsteförbund.
– Men jag företräder alla, säger Gideonsson.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson bedömer att de 14 LO-förbunden i stort är eniga bakom valberedningens förslag.
– Ja, det skulle jag säga, hon har ett starkt stöd.
Men industrin tappar nu makt i LO-toppen.
– Det är självklart en diskussion som vi själva har haft. Men den här gången har den viktigaste frågan varit att vi får ett bra lag, säger Marie Nilsson.
Flera stridsfrågor
I LO-leden finns flera stridsfrågor, bland annat kring lönerna där industrin sätter lönemärket. Det har på senare år ifrågasatts alltmer från vissa förbund.
– Jag känner mig trygg med henne och den lönenormeringsmodell vi har, säger Marie Nilsson.
På senare tid har det också öppet bråkats kring lasförhandlingarna med Svenskt Näringsliv, där förbunden vill gå olika långt i frågan kring arbetsrätten.
– Det är svåra frågor att hantera, så det är inte så konstigt, säger Nilsson.
Gideonsson är i dag ordförande för Handels. Hon ser den kvinnliga dominansen och att företrädare i den nya LO-toppen kommer från offentlig sektor och tjänstebranscherna som ett bevis på att svensk arbetsmarknad har förändrats.
– Att tjänstesektorn växer. Och att tjänstesektorn och offentlig sektor är kvinnodominerade. Vi behöver tänka nytt för att möta den nya arbetsmarknaden, säger hon.
Politiskt samarbete
Om LO:s roll framåt och samarbetet med Socialdemokraterna?
– Inget som ska avbrytas. Vi behöver mer politiska samtal på arbetsplatserna. Vi behöver fler arbetare i politiken. Fackförbunden är inga politiska partier, men att de har politiska åsikter är en självklarhet, säger Gideonsson som tycker att LO-förbunden själva måste bli starkare på att styra S i "rätt riktning".
Bland LO:s medlemmar sympatiserar mer än var fjärde med Sverigedemokraterna, enligt tidigare opinionsmätningar.
– Jag ser det här som ett uttryck för att vi inte har tagit tillvara arbetarnas intresse på ett tillräckligt bra sätt, och då söker man sig andra vägar, säger hon.
Om norrlänningen Susanna Gideonsson, uppväxt i Västerbotten och boendes i Umeå, väljs tar hon över efter Karl-Petter Thorwaldsson som slutar efter åtta år.
Bra bredd
Det är en enig valberedning under sammankallande Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, som står bakom förslaget.
– Och alla 14 LO-förbunden står bakom det här, säger hon.
Den 15 juni håller LO sin 29:e ordinarie kongress. Men i coronakrisens spår är den rejält nedbantad. Det digitala mötet ska i stort sett bara behandla valet av ny LO-styrelse, resten av frågorna skjuts till höstens representantskap och en återupptagen kongress nästa vår.
Rättad version: Gideonsson är uppväxt i Västerbotten.