På fredagen gick remisstiden ut för regeringens förslag att tillfälligt sänka arbetsgivaravgiften för 19-22-åringar. Syftet är att underlätta för unga att få jobb i tider av stigande arbetslöshet i allmänhet och för unga i synnerhet.
Regeringen såg ett tag ut att åka på pumpen när Vänsterpartiet försökte göra gemensam sak med M och KD att stoppa förslaget, där även SD sade sig villiga att haka på.
På kollisionskurs
Moderaterna ändrade sig dock senare, något V menade berodde på påtryckningar från Svenskt Näringsliv (SN).
SN vurmar för idén, enligt dess remissförslag. Arbetsgivarorganisationen vill dessutom skynda på införandet tidigare än föreslagna 1 april 2021, helst nu, men allra senast vid årsskiftet. Coronakrisen briserar nu, varför vänta, resonerar SN:s skatteexpert Johan Lidefelt.
– Då tappar man en stor del av poängen, säger han.
Kanske ger förslaget inte särskilt många nya jobb i det här läget där många krisbranscher går på knäna, men minskar i alla fall risken för att fler ungdomar slängs ut i arbetslöshet, resonerar Lidefelt.
Inte effektivt
Dessutom vill SN utvidga förslaget till att gälla anställda mellan 18 och 26 år. Där får man medhåll från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
"Unga riskerar också att drabbas hårt när många av de branscher där unga arbetar påverkats negativt av restriktioner och beteendeförändringar till följd av covid-19-pandemin", skriver MUFC i sitt remissvar.
Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau ) dissar däremot förslaget. Forskningsorganisationen pekar på tidigare studier, bland annat sin egen, som visade på att effekten var dålig och reformen dyr när liknande regler infördes för ett antal år sedan, men som sedan revs upp av Socialdemokraterna. Riktade stöd till ungdomar som har svårare att få jobb är effektivare, enligt Ifau.
– Men nyare studier har visat på större effekter, säger Johan Lidefelt.
Även LO och TCO är emot av ungefär samma skäl som Ifau.
Alla unga har inte svårt
Syftet må vara gott, skriver TCO: "Det är korrekt att unga (och utrikes födda) drabbats hårt av effekterna av pandemin men förslaget som sådant är inte ett ekonomiskt effektivt sätt att uppnå syftet. Förslaget riskerar istället att bidra till att befästa den felaktiga bilden av att unga rent generellt har det svårt och rent av är en utsatt grupp på arbetsmarknaden".
Även Arbetsförmedlingen resonerar på liknande sätt och avstyrker förslaget.
"Sammantaget menar Arbetsförmedlingen att det är osäkert om den föreslagna nedsättningen kommer att bidra till att varaktigt öka sysselsättningen och minska ungdomsarbetslösheten", skriver myndigheten i sitt remissvar.
Ekonomistyrningsverket pekar på det tveksamma med ytterligare ett undantag från grundregeln. Sedan tidigare finns regler om sänkt arbetsgivaravgift för unga mellan 15 och 18 år, för personer som fyllt 65, för människor som bor i glesbygd, företrädesvis i Norrland, för forskare och för arbetsgivare som anställer sin första person.