Återigen har ett stort antal företag i hela landet kontrollerats i en myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Och återigen har en rad brister upptäckts. Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 8 000 gemensamma kontroller.
– Även vid den här kontrollen har vi sett alldeles för många exempel på farlig arbetsmiljö, blockerade nödutgångar och misstänkt svartarbete, säger Arne Alfredsson.
– Vi är bekymrade att det fortsätter att se ut som det gör.
Brister på hälften
Den här gången granskades omkring 120 företag, bland annat skönhetssalonger, däckverkstäder och biltvättar. På hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön.
I verkstäderna hittades till exempel tryckkärl som inte var kontrollerade och obesiktigade billyftar.
– Det förekom också att personer lämnade arbetsplatsen när vi kom, att frisörer slutade klippa och att det fanns personal som inte var inloggad i personalliggaren. Allt det där är ju indikationer på att saker och ting inte står rätt till, säger Arne Alfredsson.
Be om kvitto
Företagen med upptäckta brister måste nu åtgärda dem. Skatteverket kommer undersöka om det förekommit svartarbete. Dessutom ska Arbetsförmedlingen utreda om ett antal företag har rätt till fortsatt anställningsstöd.
Snart ska en informationsinsats inledas där människor uppmanas att vara vaksamma när de köper tjänster i branscher som är utsatta när det gäller arbetslivskriminalitet. Det rör företag inom bilvård, bygg, restaurang, skönhet, städ och transport.
– Be om kvitto och fundera över om priset är lågt i förhållande till vad tjänsten borde vara värd. Men också att man gör en snabb koll på skyddet, bär man hörselkåpor och har man skyddshandskar mot kemikalier, säger Arne Alfredsson.