300 medarbetare får lämna spelbolaget

Spelbolaget Kindred lämnar den nordamerikanska marknaden. Utträdet ska vara fullbordat under andra kvartalet 2024. Samtidigt sjösätts ett besparingsprogram där 300 medarbetare försvinner.

Ekonomi2023-11-29 07:32

Beskeden kommer i anslutning med spelbolagets delårsrapport för tredje kvartalet som har skjutits fram. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man ska vidta åtgärderna för att öka tillväxten på företagets kärnmarknader.

Initiativen inklusive personalnedskärningarna innebär årliga bruttobesparingar på omkring 40 miljoner pund.

”De kostnadsbesparingar vi meddelar idag är nödvändiga och avgörande. Det är aldrig önskvärt att säga upp personal, men åtgärderna ger oss bättre möjlighet att säkerställa långsiktig tillväxt för Kindred på våra lokalt reglerade kärnmarknader", säger vd:n Nils Andén i pressmeddelandet.

Överger Nordamerika

Den stora nyheten är samtidigt att företaget nu väljer att överge sin satsning på den nordamerikanska marknaden. Efter att den amerikanska spelmarknaden reglerades har Kindred varit ett av många bolag som etablerat sig i USA och försökt att expandera till allt fler delstater i takt med att man tillåtit spel.

Konkurrensen – framförallt från amerikanska aktörer – har dock varit tufft vilket tidigare kvartalsrapporter har vittnat om.

"Nu fokuserar vi våra resurser och vår teknikkapacitet på strategiska projekt och utvalda marknader där vi ser tydlig potential att öka våra marknadsandelar”, säger Nils Andén, i en kommentar.

För det senaste kvartalet redovisar nu bolaget en vinst före skatt på 15,1 miljoner pund jämfört med 60,3 miljoner pund samma period 2023.

Sämre än förväntat

Det kan jämföras med analytikernas genomsnittliga förväntningar som låg på 27,7 miljoner pund enligt Bloombergs sammanställning.

Intäkterna låg samtidigt på 283,9 miljoner kronor, en ökning med 2 procent. I en uppdatering gällande pågående period, det vill säga till och med den 26 november, skriver bolaget att koncernens dagliga spelöverskott var 3,08 miljoner pund, 4 procent lägre än det genomsnittliga dagliga spelöverskottet för hela fjärde kvartalet 2022.

Samtidigt meddelar bolaget att man lämnar den nordamerikanska marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!