3 000 tjänster hotas när Electrolux ska spara

När hushållen fortsätter att spara under lågkonjunkturen måste vitvarutillverkaren Electrolux höja sitt sparmål. Nu hotas ytterligare 3 000 jobb. –Vi ser ingen annan utväg, säger vd:n och koncernchefen Jonas Samuelson till TT.

Electrolux vd Jonas Samuelson utanför huvudkontoret i Stockholm. Arkivbild.

Electrolux vd Jonas Samuelson utanför huvudkontoret i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi2023-10-27 08:09

De 3 000 tjänster som berörs är på alla nivåer i verksamheten, från produktion till toppositioner. Hur stor andel tjänster som kommer att skäras ner på respektive nivå står inte klart än utan det är ett arbete som kvarstår, enligt Jonas Samuelson.

Antalet svenska tjänster som berörs väntas däremot bli litet.

– Det blir automatiskt en mindre andel när vi har en liten del av den totala personalen i Sverige, fortsätter Jonas Samuelson.

I samband med släppet av sin kvartalsrapport meddelar Electrolux att bolaget behöver spara runt 10–11 miljarder kronor under nästa år jämfört med 2022, från tidigare målet som var 7 miljarder.

Bolaget backar drygt 13 procent på börsen.

"Tuffa åtgärder"

Att 3 000 tjänster försvinner möjliggörs genom en omorganisering inom Electrolux. Besparingsinsatserna ska även riktas på att reducera produktkostnader genom ett mer fokuserat sortiment av produkter.

– Det är tuffa åtgärder och inget vi gör med glädje, säger Jonas Samuelson.

Omstruktureringskostnaden under det fjärde kvartalet 2023 väntas landa på på 2–2,5 miljarder kronor, som kommer att redovisas som en engångspost, skriver Electrolux i sin rapport.

Tapp i omsättning

Electrolux tvingas höja sitt sparmål på grund av den kraftiga dämpning i konsumentefterfrågan runtom i världen. Bolaget ser ett tapp i omsättningen från 35 244 miljoner kronor under tredje kvartalet i fjol till 33 427 miljoner kronor för det tredje kvartalet i år.

Bolaget redovisar samtidigt ett resultat efter finansiella poster på 75 miljoner kronor för det tredje kvartalet i år, att jämför med förlusten på 786 miljoner kronor för samma tid i fjol.

Electrolux påbörjade redan i fjol ett stort sparpaket, vilket resulterade i att 5 700 tjänster försvann. Bland annat berördes 1 600 tjänstemän och 1 900 timanställda. Nu ska alltså ytterligare 3 000 tjänster bort. I somras gick även bolaget ut med att man skulle börja sälja av tillgångar till ett värde av tio miljarder kronor.

– När vi ser framför oss att det kommer att fortsätta en period till så ser vi ingen annan utväg än att anpassa vår organisation, storlek och kostnader till efterfrågenivån. Det kommer förmodligen fortsätta vara en utmanande situation, säger Jonas Samuelson.

Sparar på produktkostnader

Ytterligare sparåtgärder när det kommer till personal är däremot inget som Electrolux ser i nuläget.

– Nu sätter vi en ny struktur och ett nytt fokus. Det här programmet gäller inte bara för 2024 utan vi har även indikerat att vi kommer att fortsätta driva på när det kommer till produktkostnadssidan med fortsatta besparingar under kommande år, säger Jonas Samuelson.

Rättad: Tidigare fel siffra om 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!