En av regeringens satsningar i höstens budget, som presenteras den 20 september, blir att återbetala "57:orna". Från den 1 juli nästa år påbörjas en utbetalning till de som drabbats av skattemissen.
Kompensationen uppgår till totalt 3,2 miljarder kronor.
– Vi ska göra det här så rätt och rättvist som det bara är möjligt, både pensionssystemet och skattesystemet är komplicerade system. Tekniken återkommer vi till, men man ska veta att vi kommer att göra allt vi kan för att det här ska bli så rätt som möjligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT.
Tusenlappar högre skatt
Bakgrunden till situationen som drabbat omkring 110 000 svenskar födda 1957 är de höjningar av olika pensionsrelaterade åldrar som infördes den 1 januari i år.
En förändring var det förhöjda grundavdraget som numera gäller från det år en person fyller 67 år, inte från 66 år som tidigare. Vanligtvis skapas det övergångsbestämmelser för de som redan uppnått åldern med ett tidigare regelverk – men inte i detta fall.
Följden har blivit att alla personer födda 1957 får vänta ytterligare ett år på skattesänkningen – trots att de i andra avseenden räknas som pensionärer.
Enligt pensionärsorganisationer handlar det i snitt om drygt 2 000 kronor mer i skatt varje månad. För en som fortfarande arbetar i genomsnitt 3 000 kronor.
Ursäkt från Pensionsmyndigheten
Drabbade pensionärer, pensionärsorganisationer och fackförbund har länge protesterat och krävt att "57:orna" ska kompensation för missen.
I början av året skickade Pensionsmyndigheten ut ett brev till årskullen där myndigheten beklagade att de i sitt remissvar inte informerat regeringen om effekterna av lagförslaget.
Svantesson vill inte lägga skulden på någon, men konstaterar att höjningen av pensionsåldern till 66 år hanterades på ett väldigt dåligt sätt.
– De (57:orna) har fått vänta orimligt länge på den skattesänkning som de har rätt till. Många har varit upprörda och arga och jag förstår det, och därför har jag ägnat en hel del tid åt detta, säger Svantesson.
Skjuter på nästa höjning
Många har varnat för att dilemmat med det förhöjda grundavdraget skulle upprepa sig för personer födda 1959. 2026 höjs nämligen åldersgränsen för att få ta del av skattelättnaden ännu en gång, till att börja gälla från året man fyller 68.
För att komma till rätta med problemet väljer regeringen att senarelägga höjningen ett år till den 1 januari 2027. Förändringen bedöms innebära minskade skatteintäkter med 3,4 miljarder kronor 2026.
– Det reserverar vi redan nu för att kunna göra detta och för att inte 59:orna ska hamna i kläm, säger Svantesson.
Enligt Svantesson har satsningarna och förändringen av skattelagstiftningen inte förankrats i pensionsgruppen.
– Min uppfattning är att alla partier vill rätta till det här, även om det inte har legat i andra partiers budgetar. Jag tror att det här är någonting som alla partier, både de som är i pensionsgruppen och de utanför, kommer att uppskatta, säger hon.
Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig åldersangivelse gällande 2026 års förhöjda grundavdrag.