Hittills i år har Volvos aktie backat med 26 procent. Beskedet från bolaget på fredagsmorgonen får aktien att backa med ytterligare 1,5 procent strax efter börsöppning.
Bolaget har sedan kriget inleddes avbrutit all försäljning, service och produktion i Ryssland.
Nu flaggar koncernen för att de totala tillgångarna relaterade till Ryssland uppgår till nio miljarder kronor, varav sex miljarder är kassapåverkande.
Inte så dramatiskt
Under första kvartalet 2022 kommer tillgångar på fyra miljarder kronor därför att reserveras och påverka rörelseresultatet negativt. Främst rör det segmentet Financial Services.
– Vi har gjort en utvärdering av det bokförda värdet i Ryssland och ser av naturliga skäl att vi har en förväntat lägre affärsutveckling i landet när man tittar framåt. Och då gör vi en reservering för det här, säger Claes Eliasson.
Enligt presschefen är beskedet "inte så dramatiskt".
– Det förändrar inte läget för oss i Ryssland. I övrigt är allt precis som det var innan, nämligen att vi står still med vår produktion, försäljning och operation. Det här är väldigt mycket just en bokföringsteknisk åtgärd, säger han.
Tre procent av nettoomsättningen
TT: Hur kommer det att påverka er om kriget fortsätter?
– Det går inte att spekulera om, det får man ta då. Vi kommer kontinuerligt att utvärdera vilket som är rätt värde för våra tillgångar i Ryssland, så att vi lämnar rätt information till marknaden, säger Claes Eliasson.
Under 2021 stod Ryssland för tre procent av AB Volvos nettoomsättning. Företaget har totalt cirka 1 300 anställda i landet, bland annat 700 anställda på en fabrik.
Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, säger att beskedet visserligen innebär att AB Volvo får ta en stor kostnad på resultaträkningen – men att det i stort inte är så allvarligt.
– Det är klart att det påverkar negativt att inte finnas i landet, samtidigt är försäljningen liten. Givet att Volvo omsätter över 300 miljarder så är inte fyra miljarder så mycket, även om det naturligtvis är mycket pengar.
Kommer mer
Däremot belyser beskedet en större fråga: Hur ska västerländska företag förhålla sig till Ryssland framöver? Hampus Engellau tror inte att dagens vinstvarning är den sista från företag med verksamhet i landet.
– Jag tror att vi kommer att se mer av sådant här framöver eftersom vi har de här sanktionerna. Och det blir osäkert om det ska finnas verksamheter i Ryssland överhuvudtaget, säger han och tillägger:
– Bolag som har tillgångar i Ryssland kommer att tvingas se över om de har något värde framöver. Det är inte alls klart att man ska återuppta verksamheten i landet.