Marcus Strömberg är både stolt och mycket nöjd med resultatet för bolagets brutna räkenskapsår, som innebär en vinst före skatt på 784 miljoner kronor, upp från 772 miljoner ett år tidigare. Nettoomsättningen för helåret ökade från 13,3 miljarder till 14,3 miljarder kronor.
– Vi går in i nästa år med rekordintresse för våra skolor och antal sökande, dessutom har vi investerat väldigt mycket under året, säger han.
Academedias styrelse vill ge ägarna aktieutdelning – samtidigt som vinster i välfärden får vissa partier att se rött i valrörelsen.
Helt naturligt
– Vi kommer alltid att sätta eleverna först. Men vill man ha professionella och ansvarsfulla ägare i skolan så måste man gå med vinst. Man måste ge ägarna ränta på sina pengar, det är helt naturligt, säger Marcus Strömberg.
Att inte tillåta vinster i välfärdsbolag vore helt fel, understryker han. Ett företag måste gå med vinst, annars kan det inte fortsätta att investera och utvecklas.
– Det man säger då man vill förbjuda vinster är nog egentligen att man inte vill ha företag i välfärden.
Han ser Academedias verksamhet som ett viktigt bevis för att privata företag bidrar till att minska segregation och ge elever från olika samhällsklasser och grupper möjlighet till bättre utbildning.
– Vi har fler elever med utländsk bakgrund i våra gymnasieskolor. Vi har satsat mycket på yrkesutbildningar, det är en förklaring.
Han tycker att politiker ska försöka titta på hur friskolor faktiskt bidrar till samhället, i stället för att fokusera enbart på pengar och vinster till ägarna.
– Man måste ta ett djupt andetag och titta på hur det ser ut. Vår uppgift är att bryta segregationen.
Investeringar
Av Academedias vinst går nu runt 200 miljoner i skatt.
– Det är också något man glömmer, att företag betalar tillbaka en del i skatter.
185 miljoner av vinsten ska delas ut till ägarna, enligt styrelsens förslag, och resten av pengarna ska investeras. Marcus Strömberg säger att han inte är så oroad av debatten om vinstförbud. Han har varit i branschen länge, och hoppas att få fortsätta. Han återkommer flera gånger till att han skulle önska att politiker såg vad friskolor bidrar med, och hur de förbättrar skolsystemet.
– Jag skulle önska en nykterhet i debatten, säger han, men förklarar också att de privata skolkoncernerna måste stå ut med att bli granskade och omdebatterade.
– Han man förtroendet att driva skola ska man också tåla att bli granskad, säger Marcus Strömberg.