– Det är inget ovanligt. I majoriteten av fallen när vi identifierar salmonella i en djurbesättning kan man inte säkerställa hur smittan har kommit in, säger Estelle Ågren, veterinärepidemiolog på SVA, till TT.
Salmonellasmittan upptäcktes i början av april i packeriet, då äggen stoppades från att nå konsumenterna.
– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren som driver gården till SVT Småland.
Det är det senaste i raden av salmonellautbrott hos CA Cedergren sedan i december.
Ingen ökning i övrigt
Enligt Estelle Ågren har det bortsett från utbrotten hos Cedergren i övrigt inte varit någon ökning av salmonella i Sverige.
– Vi har inte sett en ökning i antalet drabbade besättningar, men många djur har blivit drabbade på grund av att det är en stor anläggning, säger hon.
Den aktuella varianten, salmonella enteritidis, är relativt ovanlig bland fjäderfä.
– Det är också en typ som vi ser lite allvarligare på eftersom den kan finnas inne i äggen. Här har det påvisats i flera olika stallar och i packeriet, och sekvenseringen har visat att allt är av samma typ, säger Estelle Ågren.
Närliggande hus
Estelle Ågren förklarar att smittan hos Cedergren har spridits trots att SVA:s undersökningar visat på "rigorösa rutiner".
– När det gäller spridning mellan stallar är det hus som ligger väldigt nära varandra. När man då till exempel avlivar djur och gör rent i ett hus med smitta kan det bli dammoln och moln från rengöringen som gör att smittan kommer in i ett närliggande hus, säger hon och tillägger att smittan även kan spridas indirekt via exempelvis redskap och personal.
Inga ägg från Cedergrens kommer nu att gå direkt till konsument. Någon äggbrist lär det dock inte bli enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska ägg.
– Äggproducenten står för 17-18 procent av den svenska äggmarknaden. Det klart att det påverkar, men inte mer än det gjorde före påsk, säger hon till SVT.