AI avgörande för techbolagens rapporter

Förväntningarna är höga när Google presenterar sin kvartalsrapport i kväll. Företaget har inte råd med misstag och måste försäkra investerare om att de fortsatt ska vara högt värderade.

Det investerare framförallt kommer att titta på när Alphabet som äger Google släpper sin kvartalsrapport är AI-utvecklingen framöver. Arkivbild.

Det investerare framförallt kommer att titta på när Alphabet som äger Google släpper sin kvartalsrapport är AI-utvecklingen framöver. Arkivbild.

Foto: Michael Probst AP/TT

Ekonomi2023-10-24 12:10

Under tisdagen presenterar flera stora amerikanska techbolag sina kvartalsrapporter. Bland annat Alphabet, som äger Google, där analytikerna förväntar sig att företaget ska ha ökat sina intäkter med 10 procent.

Det som marknaden främst kommer att titta på är annonsförsäljningen och hur företaget kommer att dra nytta av AI-utvecklingen framöver, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Annonsförsäljningen säger något om konjunkturläget men det som framför allt är grejen för investerare är den framtida AI-utvecklingen, säger hon.

Försvara värdering

Ett annat företag som under dagen presenterar sin kvartalsrapport är Microsoft. Även där kommer investerare att kolla på hur företaget ska kunna tjäna pengar på AI-hypen på börsen.

– Båda företagen har drivit och vuxit på börsen av AI-vågen. De måste försvara sin höga värdering och det gör de med förväntningen att växa i framtiden tack vare AI, säger Frida Bratt.

Men det är inte läge för en förlåtande ton mot bolagen om de inte levererar. Flera företag brottas med höga räntor samtidigt som investerare har höga förväntningar på bolagen och inte vill se intäktstapp.

– Det beror på att det har gått så bra för de här företagen på börsen och att de är högt värderade. De är i en stor kostym och har svårt att växa ännu mer, men AI är hoppet för att kunna växa.

Dystert humör

Samtidigt riskerar rapporter som inte levererar att spä på det nedstämda läge som råder på börsen, enligt Frida Bratt.

– Just nu är det dystert humör på börsen på grund av de höga räntorna och svajiga resultat är inget som börsen gillar.

Svenska sparare kommer att märka av hur det går för de stora techjättarna på börsen, understryker Frida Bratt.

– Många svenskar har direktexponering mot de här företagen. Antingen genom att de äger aktier i dem direkt eller för att de utgör en stor del i svenskarnas globalfonder.

Datum för de stora techbolagens kvartalsrapporter

Alphabet (Google) 24 oktober

Microsoft 24 oktober

Meta 25 oktober

Amazon 26 oktober

Apple 2 november

Nvidia 21 november

Andra stora USA-börsnoterade bolag som kommer med rapporter:

Spotify 24 oktober

Intel 26 oktober

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!