Aktieras – nya miljardböter hotar Ericsson

Förtroendet för Ericssontopparna är skadat och nu hotar nya miljardböter från amerikanska justitiedepartementet, enligt bedömare. Hur stora böterna kan bli, vill inte vd Börje Ekholm gå in på. Aktien rasar ytterligare över tio procent sedan Ericsson berättat att de amerikanska myndigheterna inte är nöjda med telekomkoncernens informationsgivning kring Irakmutorna.

En pressad Ericsson-vd, Börje Ekholm kommenterar Irakmutorna och den ifrågasatta informationsgivningen. Arkivbild.

En pressad Ericsson-vd, Börje Ekholm kommenterar Irakmutorna och den ifrågasatta informationsgivningen. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2022-03-02 07:20

Det hela började för några veckor sedan när Ericsson i ett pressmeddelande medgav flera fall av korruption i Irak, detta sedan journalister börjat gräva i ärendet. Sen har frågan varit, hur mycket visste Ericssonledningen, och vad hade de informerat om och när?

USA:s justitiedepartement hävdar nu att bolaget inte sagt allt om sina affärer i Irak före det att bolaget och departementet skrev på en uppgörelse 2019, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Börje Ekholm får på en telefonkonferens frågan om hur dyrt det kan tänkas bli.

Ingen prognos

– Det är en bra fråga, men vi kan inte ge någon som helst prognos, säger han om vad de nya turerna med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) kan leda till.

2019 gjorde telekomkoncernen upp med DOJ om böter på cirka tio miljarder kronor för andra korruptionsanklagelser.

AMF Pension är en av de större institutionella ägarna. AMF:s ägaransvarige, Anders Oscarsson, säger att det inte är goda nyheter att DOJ anser att Ericsson har brutit mot uppgörelsen.

– Huruvida det är sant eller inte, det kanske Börje Ekholm kan svara på. Jag tror att vi alla eftersöker mer information, säger Oscarsson som så sent som häromdagen kritiserade Ericsson för att ha varit för njugg med information.

Informationen vid den efterföljande telefonföljande telefonkonferensen verkar inte ha gjort någon aktieägare glad, börsraset närmast förstärktes. Vid lunchtid var aktien ner tolv procent. Och då har aktien redan innan rasat ordentligt senaste veckorna.

Mörkat?

Ericsson har tidigare sagt att man 2019 gjorde en internutredning kring de misstänka mutorna i Irak. Men informationen verkar alltså varken ha nått de amerikanska rättsmyndigheterna eller någon annan utanför bolaget – att ledningen helt enkelt mörkat vad den vetat.

– Det är ju känslan, så är det ju. Det är därför aktiekursen sjunker så mycket, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, som pekar på att förtroendet för ledningen, med vd Börje Ekholm i spetsen, nu är naggat i kanten.

Och vad Ericsson informerat DOJ, och när, vill bolagsledningen fortfarande inte berätta. Men Börje Ekholm upprepar som ett mantra att han och ledningen gör allt för bekämpa korruption och att anställda i organisationen uppmuntras att lyfta allt misstänkt felaktigt beteende.

– Det här är ett pinsamt och oacceptabelt beteende, säger Ekholm.

Han pekar på att under det senaste året från personalen runt om i världen har anmälts runt 1 000 fall om ifrågasatt beteende, och att cirka 100 personer har fått sluta som en konsekvens av det som upptäckts.

"Oroväckande"

Flera bedömare befarar att de nya beskeden från amerikanska justitiedepartementet (DOJ), kan bli dyrt för bolaget och aktieägarna.

– Det här är ju oroväckande, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

– Det här tyder ju på att man inte uppfyllt de åtaganden man gjorde gentemot de amerikanska myndigheterna 2019, säger Linton.

Linton säger att Ericsson kommer att ha många frågor att svara på inför bolagsstämman om några veckor.

Joakim Bornold tror inte att de eventuella böterna blir lika stora denna gång, om det är så att USA väljer att slå till.

– Fast brasklappen är ju att det här handlar om IS, världens råaste terrororganisation, säger han. Då kan det blir dyrare.

Storbanken Citi gjorde härom dagen analysen att Ericssons aktie närmast blivit omöjlig att investera i – att förtroendet för ledningen är ifrågasatt.

Bakgrund:

Ericsson gick för några veckor sedan ut med information om den, enligt bolaget, två år gamla internutredningen och medgav då att flera brott mot regler och affärsetik begåtts i Irak. Det kunde till exempel inte uteslutas att mutor betalats till terroristorganisationen IS (även kallad ISIS) eftersom organisationen vid den aktuella tiden kontrollerade vägar och rutter.

”Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, sade bolagets vd Börje Ekholm till Dagens industri då.

I utredningen fann man stöd för korruptionsrelaterade missförhållanden, enligt Ericsson.

SVT:s Uppdrag granskning har i samarbete med journalistorganisationen ICIJ sedan en tid gått igenom vad som skett i bolagets verksamhet i Irak. Men Ericsson anser att det som tas upp av journalisterna täcks av internutredningen från 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!