Aktierna småspararna satsade på i juni

Pandemiförlorare som SAS och Scandic finns bland aktierna som småsparare hamstrade i juni. I topp på säljlistan finns noteringshajpade Hemnet, enligt Nordnets månadsstatistik.

SAS, Norwegian och Scandic fanns bland bolagen som småsparare köpte mest aktier i under juni, enligt Nordnets statistik. Arkivbild.

SAS, Norwegian och Scandic fanns bland bolagen som småsparare köpte mest aktier i under juni, enligt Nordnets statistik. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2021-06-29 14:45

Oron över att den höga inflationen i USA ska leda till en tidigare räntehöjning är faktorer som fortsatt att prägla finansmarknaden under juni.

Det har bland annat gjort att populära tillväxtbolag har halkat ned från toppen av köplistan. I stället verkar sparare hoppas på att återöppnandet av samhället ska leda till uppsving för bolag som haft det tufft under pandemin.

"För första gången på många månader ser vi inte spararfavoriter som Evolution Gaming och Embracer i köptoppen. Istället radar de så kallade pandemiförlorarna radar upp sig. Vi hittar såväl SAS och Norwegian som Scandic och Intrum på köplistan", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i en kommentar.

Hon påpekar att de som satsar på den typen av bolag bör tänka igenom det noga och överväga frågor som om pandemin kan ha lett till mer varaktiga beteendeförändringar som kan påverka den typen av bolag.

Ett bolag som seglat högst upp på säljlistan under juni är Hemnet som vid börsnoteringen i slutet av april väckte stort köpsug.

"Frågan har hela tiden varit hur bolaget ska fortsätta växa från dagens läge, samtidigt som mycket tillväxt varit inprisat i aktien. Sådana frågeställningar blir än mer kritiska när marknadssentimentet generellt blivit lite skakigare för tillväxtaktier", säger Frida Bratt.

Sparare har också sålt av några tidigare populära kinesiska aktier som NIO och XPeng.

Mest köpta och sålda aktierna hos Nordnet i juni

Mest köpta:

Investor

Volvo

SBB

Norwegian

SAS

Kinnevik

Scandic Hotels Group

Latour

Intrum

NIBE

Mest sålda:

Hemnet

Swedbank

NIO

Sobi

Storytel

SEB

XPeng

Fortnox

G5 Entertainment

Catena Media

Källa: Nordnet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!