Det har stormat kring Ericsson de senaste veckorna. Nu meddelar Aktiespararna, som representerar småspararna på börsen, att man troligtvis röstar mot ansvarsfrihet för Ericsson-topparna på bolagsstämman i slutet av mars.
– Vi har haft en process där vi funderat på hur vi ska ställa oss till händelserna inom Ericsson och landat i att vi med största sannolikhet kommer att rösta nej till ansvarsfrihet för vd Börje Ekholm och en rad ytterligare personer i bolagets styrelse som haft kännedom i det inträffade, säger organisationens vd Joacim Olsson.
Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att bolaget gjort sig skyldigt till omfattande korruption i Irak. Dessutom konstaterades i rapporten att det inte gick att utesluta att mutor betalats ut till terrororganisationen IS.
Innehållet i rapporten kommunicerade bolaget ut först i februari i år efter att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar.
Mångmiljonbonusar ifrågasätts
Ericsson utreds nu av Nasdaq, på uppmaning av Finansinspektionen, för att ha undanhållit information från marknaden. Bolaget har också gjort det amerikanska justitiedepartementet missnöjt. Departementet anser att Ericsson inte fullgjort sin informationsplikt till dem, som avtalades fram 2019.
– Det här kan få ganska stora konsekvenser, även om det är för tidigt att veta vilka. Det går inte att utesluta att det blir sanktioner, viten och till och med åtal, säger Joacim Olsson.
Tidigare i veckan meddelade även den tunga rådgivaren ISS i en rapport att man anser att Börje Ekholm och de tre styrelseledamöterna Jan Carlson, Eric A. Elzvik och Kurt Jofs inte bör få ansvarsfrihet.
Ansvarsfrihet komplicerar skadestånd
De senaste tre åren har Börje Ekholm kunnat plocka ut bonusar på runt 150 miljoner kronor, enligt Di. Bonusar som delvis baserats på hur aktien presterat. Sedan Ericsson gick ut med mutorna har aktien rasat med nära 30 procent på börsen.
Enligt Joacim Olsson går det inte att utesluta att bonusarna betalats ut på felaktiga grunder. Hade Ericsson redan 2019 berättat om mutorna i Irak spå skulle aktien kanske inte ha presterat lika bra – och bonusarna hade därmed blivit lägre.
Att Ericsson nu riskerar olika böter och sanktioner kan i sin tur leda till att till exempel aktieägare kräver skadestånd från bolaget.
– Det är komplicerade frågor och om det då är så att man redan beviljat ansvarsfrihet kan det bli svårare att använda information som redan är känd som underlag för processerna, säger Joacim Olsson och fortsätter:
– Därför är det bättre att man i det här läget inte ger ansvarsfrihet. I grunden är det här en väldigt allvarlig händelse som bolaget har känt till och valt att inte informera om.