Alectachefen: Jag har det yttersta ansvaret

Alecta har fått sig en rejäl förtroendesmäll i och med att pensionsförvaltaren som storägare i tre nischbanker i USA åkt på en kapitalförlust på nästan 20 miljarder kronor. –Jag har det yttersta ansvaret, säger vd Magnus Billing, efter att ha plockat bort en aktiechef och ett beslut om minskad risk i aktieportföljen.

"Är det någon gång jag ska ta mitt ansvar är det väl när vi står inför de här utmaningarna för förtroendet. Det kommer jag fortsätta göra så länge styrelsen har förtroende för mig", säger Alectas vd Magnus Billing. Arkivbild

"Är det någon gång jag ska ta mitt ansvar är det väl när vi står inför de här utmaningarna för förtroendet. Det kommer jag fortsätta göra så länge styrelsen har förtroende för mig", säger Alectas vd Magnus Billing. Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-04-04 14:26

Rekryteringen av en ny aktiechef har pågått några dagar.

– Den är på gång, säger Magnus Billing till TT.

Tills den är klar tar styrelseledamoten Ann Grevelius, tidigare chef för storbanken SEB:s kapitalförvaltning, över denna roll.

TT: Hur ser du på ditt eget ansvar?

– Jag känner att jag naturligtvis har det yttersta ansvaret för verksamheten och att jag tar det ansvaret genom att vidta de här åtgärderna, efter diskussion med styrelsen. Det är ett första steg för att återupprätta den förtroendeskada som vi har drabbats av, säger Billing.

Måste återställa förtroendet

Kris är fel ord för att beskriva det som Alecta genomgår, enligt Billing. Balansräkningen är stark och enligt honom är förvaltaren bäst i klassen på avkastning oavsett om man tittar 5, 10 eller 15 år bakåt i tiden.

– Men förtroendet är otroligt viktigt för en aktör som Alecta och vi måste återställa det.

TT: Har du funderat på att lämna ditt uppdrag?

– Jag har funderat mycket på mitt eget ansvar, naturligtvis, eftersom jag har det yttersta ansvaret. Jag har haft diskussioner med min styrelse och de har uttryckt sitt fulla förtroende för mig.

– Jag tänker så här: Är det någon gång jag ska ta mitt ansvar är det väl när vi står inför de här utmaningarna för förtroendet. Det kommer jag fortsätta göra så länge styrelsen har förtroende för mig.

De dramatiska turerna i USA i mars har fått många att höra av sig med frågor om att flytta pensionskapital från Alecta. Men enligt Billing verkar den värsta stormen ha bedarrat nu:

– Vi har efter intensivt arbete kommit en god bit på vägen att förklara för våra kunder och dämpa oron som de känner. Då har vi också sett att flyttaktiviteten från Alecta har minskat ordentligt.

– Det är inte säkert att alla flyttförfrågningar leder till en faktisk flytt.

"Bevara så mycket värde vi kan"

Under fjolåret flyttades netto 1,7 miljarder i förvaltat kapital ut ur Alecta. Om det blir väsentligt mer i år går inte att bedöma i dag, enligt Billing – som tillägger att man inte vill lägga några hinder i vägen för kapitalflytt om det sker "på rätt grunder".

Reträtten från riskfyllda stora aktieinnehav i enskilda bolag långt från hemmamarknaden kommer ta lite tid, enligt Billing.

– Vi kommer att göra detta varsamt och med beaktande av att bevara värde. Men det kommer att vara klart i god tid innan året är slut.

Vilka innehav det faktiskt är som ska avyttras vill han inte avslöja.

– Det vore riktigt olämpligt av mig att göra det. Vi är en aktör i marknaden och jag får vara försiktig med informationen här. Men man kan säga som så – i alla enkelhet – att vi inte ska vara bland de största ägarna i enskilda innehavsbolag långt ifrån vår hemmamarknad.

Alecta definierar Norden som pensionsförvaltarens primära hemmamarknad. Varken USA eller Asien ingår, men vad som gäller för Europa är något som ska klargöras i den utredning som har inletts efter banksmällen i mars.

Billing meddelar att utredningen ska vara klar innan sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!