– Beslutet har fattats efter en tydlig rekommendation från våra revisorer, säger ordförande Kenneth Bengtsson på en pressträff efter att bolaget haft överstyrelsemöte, vilket motsvarar en bolagsstämma.
Bolagsstyrelsens ordförande Ingrid Bonde och resten av ledamöterna får därmed fortsatt förtroende.
Kenneth Bengtsson säger att den interna granskningen inte visat på att det skett avvikelser eller överträdelser gentemot pensionsbolagets riktlinjer när det gäller USA-affärerna.
"Måste göra förändringar"
Bengtsson beskriver det som ett "hack i kurvan" i en annars framgångsrik kapitalförvaltning.
– Lärdomarna av detta är att man måste göra förändringar. Tyvärr fick man entlediga vd:n och aktiechefen. Nu stärker man upp kompetensen i verksamheten, säger han och tillägger att överstyrelsen är nöjd med de åtgärder styrelsen tagit de senaste veckorna.
TT: Hur ska ni återställa förtroendet bland spararna?
– Det kommer nog att ta sin tid. Är man orolig pensionär som kanske ska lyfta pensionen här och nu tror jag det är viktigt att man hör av sig till Alectas kundkontakt. Men många kommer kanske inte lyfta pensionen på 30 år, och med Alectas goda avkastning kommer man att kunna reparera det med råge, säger Kenneth Bengtsson.
TT: Hur stor är förtroendeskadan?
– Den är nog ganska stor just nu. Det kommer att ta sin tid.
Banker gick omkull
Miljardförlusten för Alecta blev ett faktum efter investeringar i tre regionala banker i USA.
Två av bankerna – Silicon Valley Bank och Signature Bank – gick omkull inom loppet av några få dagar i mars. Det blev startskottet på en våg av oro för finansiella problem i banksektorn i både Europa och USA.
Orosvågen har även drabbat First Republic Bank, där Alecta sålt av hela sitt innehav med en förlust på 7,6 miljarder kronor.
Alectas vd Magnus Billing fick tidigare i april sparken med omedelbar verkan på grund av skandalaffärerna i USA. Även aktiechefen Liselott Ledin har fått gå.