Allt dyrare choklad i höst

Chokladälskare kan stålsätta sig inför prishöjningar i höst. Kakaopriset har skjutit i höjden och högre priser, alternativt mindre förpackningar, blir nu troliga konsekvenser.

Ekonomi2023-07-30 09:28

I veckan har flera stora producenter som schweiziska Lindt och amerikanska Hershey gått ut och varnat för ytterligare prishöjningar, en trend som redan börjat i en tid av hög inflationstakt.

Bakgrunden till åtgärderna från bolagen är att råvarupriset på kakaobönor stigit till den högsta nivån inom loppet av tio år som konsekvens av problem i Västafrika. Kraftigt regnande i kombination med olika sjukdomar som drabbat träden gör att bland annat Elfenbenskustens skörd väntas minska med en femtedel jämfört med samma period föregående år. I Ghana talas det samtidigt om historiskt låga skördenivåer.

Paul Joulues, råvaruanalytiker vid brittiska Rabobank, förutspår i en intervju med Bloomberg att flera företag nu kommer att behöva krympa sina förpackningar och/eller höja priserna.

Medan exempelvis Lindt nu försökt att bygga på sina lager med kakaobönor har man dock samtidigt sett en minskad försäljning när konsumenter blivit mera sparsamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!