Allt fler svenskar vill ha kvar kontanterna

Åtta av tio svenskar vill fortsätta kunna betala med kontanter även i framtiden, visar en ny Sifoundersökning.

Allt färre svenskar vill ha ett kontantlöst samhälle. Arkivbild.

Allt färre svenskar vill ha ett kontantlöst samhälle. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-07-26 18:23

I februari i år, innan Rysslands invasion av Ukraina, svarade 78 procent av svenskarna att de vill ha kvar kontanter som möjligt betalmedel i samhället. När frågan ställdes på nytt i maj hade andelen ökat till 81 procent. Motsvarande siffra var 73 procent 2021 och 68 procent 2018.

"Vi har under fem år sett en tydlig trend i att allt fler människor vill ha kvar kontanterna. I och med Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har många svenskar också fått en ökad insikt om hur viktig kontanthanteringen är för Sveriges krisberedskap", säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat i ett pressmeddelande.

Mest positiva till kontanter är personer mellan 65 och 79 år, i den åldersgruppen vill 90 procent ha kvar kontanterna. Men den största ökningen syns i åldersgruppen 18 till 29 år, där vill nu 72 procent att kontanterna ska finnas kvar, vilket kan jämföras med 56 procent 2018.

Fakta: Så gick undersökningen till

Undersökningen genomfördes av Sifo den 25 maj–2 juni 2022 som en webbaserad undersökning. 3 250 personer i åldrarna 18 till 79 år deltog i undersökningen.

Frågan som ställdes löd:

"Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?"

80,7 procent svarade: "Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala."

14,6 procent svarade: "Jag vill ha ett helt kontantlöst samhälle."

4,7 procent svarade "Tveksam/vet ej."

Källa: Bankomat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!