Allt mindre risk för räntehöjning

Sannolikheten för att Riksbanken ska slå till med den nionde räntehöjningen sedan våren 2022 blir allt mindre, visar prissättningen på räntemarknaden. I fredagens räntehandel har sannolikheten fallit till 24 procent, enligt en rapport från storbanken SEB.

Årets sista planerade räntebesked från Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, kommer presenteras i Jönköping på torsdag nästa vecka. Arkivbild.

Årets sista planerade räntebesked från Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, kommer presenteras i Jönköping på torsdag nästa vecka. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-11-17 15:10

Det kan jämföras med nivån för en vecka sedan, när sannolikheten för en räntehöjning var uppe på 56 procent enligt marknadens prissättning.

Förändringen förklaras bland annat av rapporter om oväntat låg inflation i oktober både i Sverige och USA. Därtill kommer allt fler tecken på att läget på svensk arbetsmarknad har börjat försämras, med minskad sysselsättning och högre arbetslöshet.

Riksbanken angav i september en sannolikhet på 40 procent för en räntehöjning på novembermötet och storbankernas ekonomer är inför räntebeskedet oeniga om ifall det blir en höjning eller inte.

Kronan har också stärkts efter inflationsrapporten, upp med cirka 20 öre mot euron sedan förra veckan. Den svenska valutan kretsar därmed kring de högsta nivåerna sedan i somras.

Samtidigt har ränteläget på den svenska marknaden tagit ett kliv nedåt. Räntan på en tioårig svensk statsobligation har fallit med 0,20 procentenheter till 2,63 procent sedan förra veckans slut.

Nästa räntebesked från Riksbanken – som för ovanlighetens skull presenteras från Jönköping – kommer torsdagen den 23 november. Det är årets sista planerade räntebesked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!