Amorteringskravet ska ses över

Det är dags att se över amorteringskravet och bolånetaket, anser regeringen. Stigande inflation och boräntor har gjort det tufft för svenska hushåll.

Amorteringskravet och bolånetaket behöver utvärderas igen, enligt finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Amorteringskravet och bolånetaket behöver utvärderas igen, enligt finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ekonomi2022-08-30 10:54

Finansinspektionen (FI) har därmed fått i uppdrag av regeringen att utvärdera konsekvenserna av amorteringskravet och bolånetaket för hushållen när den svenska ekonomin har tagit sig en vändning och går mot en lågkonjunktur.

Höga räntor kan bli särskilt kännbara för hushåll med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler, enligt finansmarknadsminister Max Elger (S).

– Det är det som vi ska titta på nu. Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö men nu är läget förändrat, säger han.

Särskilt fokus ska ligga på hur amorteringskravet och bolånetaket påverkar hushåll med lägre inkomster och med mindre ekonomiska marginaler samt hur det påverkar olika gruppers möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober i år.

Om det kan bli fråga om en lättnad på amorteringskravet vill Max Elger inte uttala sig om i nuläget, utan regeringen inväntar FI:s slutsatser, enligt finansmarknadsministern.

– Det är att gå händelserna i förväg, utan nu lämnar vi det här uppdraget till FI som sedermera får återkomma med sina slutsatser och sedan får förfoga fritt över frågeställningarna, säger Max Elger.

Fakta: Amorteringsregler

Regler som infördes den 1 juni 2016:

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden. Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år, något som alltså kan bli aktuellt för många nu, speciellt med tanke på att bostadspriserna stigit kraftigt.

Regler om förstärkt amorteringskrav som infördes i mars 2018 innebär att:

Nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det första amorteringskravet. Detta gäller utöver de amorteringsregler som gällde före det skärpta kravet.

I samband med pandemin pausade Finansinspektionen amorteringskraven men reglerna återinfördes igen i september förra året.

Källa: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!