Analytiker: Ericssonras en överreaktion

En trolig överreaktion, anser telekomanalytikern Daniel Djurberg om kursraset i Ericsson. Han tror att de amerikanska rättsmyndigheterna kände till Irak-korruptionen i en tidigare miljarduppgörelse.

Ericssons vd Börje Ekholm har fått ny huvudvärk. Arkivbild.

Ericssons vd Börje Ekholm har fått ny huvudvärk. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2022-02-16 11:12

Ericssonaktien rasade över 14 procent på Stockholmsbörsen på onsdagen. Oron rör främst om telekomkoncernen återigen ska tvingas böta miljardbelopp till amerikanska myndigheter.

På tisdagskvällen släppte telekomkoncernen ett pressmeddelande där de erkänner allvarliga korruptionsproblem i Irak, något bolagsledningen säger sig ha upptäckt i en internutredning 2019.

Utspelet görs sedan såväl svenska, SVT:s Uppdrag granskning, som utländska medier ställt frågor till Ericsson om mutor och annat i Irak, bland annat ska bolaget ha köpt sig fri transportlejd från terrororganisationen IS, även om bolaget inte säger sig kunna avgöra vem som är den slutliga betalningsmottagaren.

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, tror dock att Irakfrågan fanns med i Ericssons tidigare uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet, en överenskommelse om korruptionsöverträdelser i flera länder världen över och som kostade Ericsson runt tio miljarder kronor i böter.

Och är det så, är det kraftiga kursraset nu på Stockholmsbörsen en klar överreaktion, enligt Djurberg.

TT har sökt Ericsson för fler kommentarer och också efterfrågat en intervju med vd Börje Ekholm. Men bolagets pressavdelning hälsar att man inte har något mer att säga i nuläget. Till Dagens industri sade Ekholm i går kväll att Ericsson delat med sig av uppgifterna om Irak till USA.

”Det här är ett sådant område där vi är under tydliga åtaganden att samarbeta med de amerikanska myndigheterna och dela med oss av allt vi hittar. Men exakt vad som har delats, och när och hur, kan jag inte gå in på”, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!