Efter flera år där mängden anmälda bedrägerier minskat har trenden i år brutits. Under årets första sex månader rapporterades sammanlagt omkring 114 000 bedrägerier – en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
– Från att vi har haft en bra utveckling de senaste åren har vi sett ett rejält lyft. Det är också andra typer av bedrägerier jämfört med innan. Det är mer av de digitala bedrägerierna, säger Tomas Roos.
"Ingen grupp slipper undan"
Han är kommunikationschef på Dina försäkringar, som har sammanställt siffrorna från Brottsförebyggande rådet (Brå). Kortbedrägerier på nätet är vanligast och årets drygt 41 000 anmälningar är en dramatisk ökning jämfört med fjolårets cirka 24 000 anmälningar under perioden januari-juni.
Även bedrägeri genom social manipulation har ökat väsentlig, 43 procent.
– De som gör det här blir bättre och bättre. Ingen grupp slipper undan men en överväldigande del av bedrägerierna sker mot äldre, säger Roos.
Var misstänksam
2019 trädde EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 – som ställer högre krav på köparen att verifiera sig med exempelvis bank-id – i kraft. Enligt polisen förklaras den ökande mängden anmälningar bland annat av att bedragarna hittat sätt att runda direktivet.
Ett av de vanligaste tillvägagångssätten är att bedragaren skickar ett mejl eller ett sms där den utger sig för att företräda en bank, myndighet eller ett välkänt företag och uppmanar mottagaren att lämna ifrån sig sina kortuppgifter.
Tomas Roos uppmanar alla att vara misstänksamma.
– Man ska tänka sig för innan man delar sina uppgifter. Det finns inga seriösa aktörer som ber om att man ska uppge koden till bank-id. Försök ha olika lösenord och be att få ringa upp om någon ringer och du blir osäker, säger han.