Arbetsförmedlingen ser inga varningsflaggor

Trots det ekonomiska läget är arbetsmarknaden fortsatt stark. Dock kan den i höst påverkas av den svagare konjunkturen. –Jag ser inga stora varningsflaggor; det är på det stora hela en stark arbetsmarknad, säger Elvira Josefsson på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är fortsatt låg i Sverige under sommaren. Arkivbild.

Arbetslösheten är fortsatt låg i Sverige under sommaren. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-07-13 06:00

Arbetsförmedlingens rapport om arbetsmarknaden i juni visar en nedgång i arbetslöshet på 12 000 färre än samma månad förra året. Jämförelsen med förra året visar även att ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten minskat.

– Det är väldigt positivt att vi fortfarande har en stark arbetsmarknad och det är extra glädjande att långtidsarbetslösheten minskat, säger Elvira Josefsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det var dock fler arbetslösa i juni än i maj i år, men det är normalt för säsongen. Men arbetslösheten minskar ändå i samtliga län jämfört med i fjol. Lägst arbetslöshetsnivå är i Västerbottens län. Och trots ökat antal varsel i Sverige så är det inget som sticker ut i sammanställningen.

– Det finns dock en viss risk att långtidsarbetslösheten ökar framöver och det är något vi behöver ta hänsyn till och inse att det krävs mycket resurser för, säger hon.

Arbetsförmedlingens prognos, som presenterades förra månaden, visar att arbetslösheten kan komma att öka under andra halvan av 2023. Detta efter en period av att ha varit på den lägsta nivån sedan mars 2009. Höstens väntade ökning av arbetslöshet grundar Arbetsförmedlingen på den svagare konjunkturen.

– Vi tror inte att det kommer vara en jättestor ökning och inte alls på samma nivåer som under pandemin. Vi har trots allt väldigt starka år bakom oss, med väldigt låga nivåer av arbetslöshet, fortsätter hon.

Fakta: Siffror över arbetslösheten i Sverige

Juni 2023:

Arbetslöshetsnivå 6,2 procent

Arbetslöshetsnivå ungdomar 7,4 procent

Inskrivna arbetslösa 322 000 personer

Inskrivna arbetslösa ungdomar 37 000 personer

5 400 personer varslades om uppsägning

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!