"Arbetsförmedlingen vill blunda för fördomar"

–Vi vet att diskriminering görs utifrån hudfärg. Det är ingen hemlighet att Arbetsförmedlingen vill blunda för fördomar, säger Elias Ibrahim, som själv är svensksomalier och som arbetar mot diskriminering.

Elias Ibrahim, jurist på Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Elias Ibrahim, jurist på Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ekonomi2022-02-19 11:14

Ibrahim är jurist och jobbar på Byrån mot diskriminering i Östergötland.

– På individnivå är det viktigt att aktivera sig för att få jobb. Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte förekommer diskriminering på en strukturell nivå, säger han.

Han ser att svarta är särskilt utsatta.

– Afrofobi är ett väldigt utbrett problem. Vi tillskrivs negativa egenskaper på grund av saker som biologi och kulturell bakgrund.

Århundraden av fördomar

– Det är fördomar som vi sett genom flera århundraden, att vi kan inte, vi vill inte, vi är inkompetenta. Det skapar hopplöshet, att inte bli betrodd.

Särskilt svarta kvinnor, missgynnas, förklarar han.

– Om en har utländsk härkomst, är gammal, kvinna, bär slöja och har en funktionsnedsättning, ja då omfattas personen av hela fem av våra sju diskrimineringsgrunder som vi har i Sverige.

Det blir en ansamling av hinder som tillsammans blir riktigt svårt att ta sig över, förklarar han.

Kåre Vernby, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, har forskat med hjälp av anonymiserade, fiktiva jobbansökningar hur olika invandrargrupper möts på arbetsmarknaden. Hans forskning visar att människor med somaliskt och irakiskt ursprung är de som möts mest av fördomar.

Kunskapsglapp

Elias Ibrahim tycker att det är viktigt att lyfta fram olika individers bakgrund och behov för att förstå deras förutsättningarna att utföra olika jobb. Arbetsförmedlingen borde arbeta mer aktivt, med intensivare insatser för grupper som är mer arbetslösa än andra, tycker han.

– Arbetsförmedlingen arbetar inte tillräckligt mot fördomar som förekommer i deras myndighetsutövning. Ofta är det kunskapsglapp som leder till diskriminering.

Arbetsgivarna spelar också en avgörande roll, berättar han.

– Exempelvis kan fördomar om språkbrister leda till avslag, trots att arbetssökande talar svenska obehindrat. En del menar även att deras kunder kan behandla en rasistiskt och vill skydda mot det genom att inte anställa, säger Elias Ibrahim.

Fakta: Byrån mot diskriminering i Östergötland

Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell förening som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Föreningen är politiskt och religiöst obunden.

Byrån arbetar med juridisk, förebyggande och opinionsbildande verksamhet. Den drivs bland annat med medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Byrån samarbetar också med kommunerna i Norrköping och Linköping.

Källa: Byrån mot diskriminering i Östergötland


Fakta: Forskning med fejkade ansökningar

Kåre Vernby, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, har forskat om diskriminering genom fiktiva ansökningar som signalerar olika ursprung och som skickats till arbeten inom hotell- och restaurangbranschen.

Somalier och irakier var de grupper som blev nobbade i störst utsträckning.

Flera liknande undersökningar har gjorts tidigare i både Sverige och i Europa med ungefär samma resultat.

Enligt Vernby är det ställt utom allt tvivel att diskriminering på etnisk grund förekommer.

Tänkbara lösningar kan vara flera, som att långsiktigt förändra samhällets syn på etnicitet och mångfald, eller att utbilda HR-folk i mångfaldstänkande. Men detta tar tid.

Det kan också gå att "kortsluta" diskrimineringssystemet genom att införa anonyma ansökningar.

Källa: Kåre Vernby

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!