Efter en uppgång på 13 procent tidigt i våras har Stockholmsbörsen haft en dyster resa. Men varför?
– Stockholmsbörsen har gått i sidled sedan i våras. Räntorna stiger, och det finns en rädsla för att de kommer att vara höga under en lång tid, säger Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske Bank.
Stockholmsbörsen har gått sämre än andra europeiska och amerikanska börser, konstaterar hon.
– Tittar man globalt så är det mer defensiva bolag på börserna som inte är lika konjunkturkänsliga som här.
Konjunkturkänsliga bolag
Stockholmsbörsen har många svenska företag med internationell verksamhet, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.
– De är därmed bolag som är kopplade till den internationella konjunkturen. När vi nu har en situation där vi har en massa frågetecken kring den globala konjunkturen så sätter det avtryck när man ska bedöma hur det kommer att gå för de här bolagen i det kortare perspektivet, säger han.
Marknaden är skraj för att inflationen inte faller, och att lågkonjunkturen blåser in.
– Centralbankerna är väldigt hårda i sin retorik när de säger att de kanske inte är klara med sina räntehöjningar och att man ska hålla i och hålla ut vad gäller räntehöjningarna. Det är ett generellt klimat för börser som inte är jätteattraktivt just nu. Det är lite för många frågetecken där ute för att du ska få en bra miljö för börserna, säger Robert Bergqvist.
Det oroliga säkerhetspolitiska läget i Sverige spelar också in, säger Bergqvist, med koranbränningar och skjutningar mellan kriminella gäng
– Det har funnits en oro att svenska bolag i utlandet kan komma att drabbas av bojkotter och sanktioner, så en del utländska investerare kanske har minskat sin närvaro på Stockholmsbörsen på grund av den här osäkerheten. Jag hör att det pratas ganska mycket om det bland investerare, och det är ett nytt element som vi inte sett tidigare.
Fastigheter och skjutningar
Här i Sverige finns också risker som investerare inte gillar, förklarar Maria Landeborn. Det handlar om fastighetssektorn som är högt skuldsatt, liksom hushållens skuldsättning när det gäller bostadslånen. Dessutom är kronan svag.
Först när inflationen kommit ned till en sådan nivå att Riksbanken kan börja tala om att den klar med räntehöjningarna kommer vi att kunna se bättre utfall på Stockholmsbörsen, tror Bergqvist.
– Men vi är inte riktigt där än, och vi får vänta ett tag till innan de tar ordet räntesänkningar i sin mun. Men när de gör det, då borde börsklimatet bli bättre. Någon gång under 2024 ska vi se botten på den här konjunkturnedgången, så det året borde se bättre ut på börsen.
Snabb i vändningarna
Men det kan möjligen finnas hopp. Även om det inte går att lita till några säsongsmönster så kan den svenska börsen vara snabb uppåt när det väl vänder. Förra sensommaren och hösten var väldigt dyster, med många faktorer som pressade börsen nedåt, förklarar hon. Det var konjunkturoro, stigande räntor, skyhöga energipriser och dessutom ett stökigt Storbritannien med regeringskris som påverkade börserna. Men så vände det.
– I fjol nådde börsen botten i månadsskiftet september/oktober. Sedan gick den jättestarkt. Stockholmsbörsen brukar gå bra när det väl vänder, säger Maria Landeborn.
Frågan är hur man ska göra som privatperson med sina placeringar.
– Många vill sälja när det är surt på börsen. Men det är inget bra beteende. Man ska tänka långsiktigt. Om man slutar att månadsspara då börsen går ned, och börjar igen när går upp, då köper man bara när det är dyrt.