Arla slutar sälja "rysk" Kefir

Ett flertal svenska företag har övervägt eller helt slutat med att sälja ryska produkter eller varor som kan förknippas med landet. Nu ska Arla tillfälligt sluta sälja sin egen filmjölksprodukt Kefir, skriver Dagens Nyheter.

Det är Kefirs förpackning som anses olämplig och är anledningen till försäljningsstoppet, enligt Arla. Arkivbild.

Det är Kefirs förpackning som anses olämplig och är anledningen till försäljningsstoppet, enligt Arla. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi2022-03-21 15:52

Kefir produceras i Sverige med svenska råvaror men det är förpackningen som anses vara opassande, enligt Arla.

– Förpackningen har en illustration av Röda torget i Moskva och det associerar till Ryssland på ett sätt som vi inte tycker känns bra när läget är som det är just nu. Därför kommer vi att komma tillbaka med Kefir senare med en ny förpackning, säger Caroline Starck, kommunikationschef på Arla.

TT: Men vad exakt är det som är opassande med denna bild?

– Just Röda torget tycker vi associeras ganska mycket till den ryska regimen som ligger bakom kriget i Ukraina och det känns inte bra att förknippas med, säger Caroline Starck.

Samtidigt får andra varor med östklingande namn, som den syrade grädden smetana, finnas kvar eftersom den har en mer neutral förpackning, enligt Arla.

– Vi har andra produkter som smetana till exempel, som också har lökkupoler på sin förpackning, och de har vi inte dragit tillbaka. Det är inte rysk kultur eller rysk mat som vi vänder oss mot utan den ryska regimen, säger Caroline Starck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!