Folkhälsomyndigheten förbereder sig för ytterligare restriktioner om vi i Sverige skulle se en ökad smittspridning, något som man ser i andra länder i Europa. Hemarbete för de som har möjlighet är relativt enkelt att införa igen.
Något bättre rustade är vi i så fall denna gång, enligt Linda Widar, som forskar om distansarbete och hälsa vid Högskolan i Gävle.
– Nu har man jobbat och utvecklat policys och riktlinjer i pandemins kölvatten och många chefer och arbetsgivare har förmodligen de till hands nu. Det är någonting som har kommit som en positiv effekt, säger Linda Widar.
Men även om arbetsplatserna är bättre förberedda kan man som anställd fortfarande ha många frågetecken kring hur det ska bli, något som kan leda till frustration och oro, enligt henne.
– Nu har också många ställt om för att återvända till kontoret och förutsättningarna för att jobba hemma kanske inte är lika bra som tidigare. Att behöva återuppta arbetsmiljön hemma kan ta tid och energi i anspråk och det kan bli en stressfaktor och krav på medarbetare – vilket kan bli jobbigt att hantera och kanske gå ut över motivationen.
Många positiva till hemarbete
Samtidigt har hemarbete varit någonting positivt för många, enligt Stefan Tengblad, professor i human resource management vid Göteborgs universitet.
Tidigare medarbetarundersökningar har visat att ungefär två tredjedelar av alla hemarbetare har trivts med att vara hemma, ungefär 20 procent svarar varken eller, medan bara tio till femton procent har varit negativa till hemarbete.
– I självskattning av produktivitet har de flesta medarbetare tyckt att man har varit lika produktiv som tidigare och en grupp har kunnat göra ännu mer hemifrån.
Men från ett arbetsgivarperspektiv har en del tyckt att det har varit svårare att arbetsleda på distans, fortsätter Stefan Tengblad.
Därför är en viktig lärdom att ta med sig att ha kontinuerliga avstämningar mellan chef och anställd vid distansarbete – och att dessa inte bara ska handla om arbetsuppgifter, utan också vara avstämningar kring hur den anställde mår och hur allt fungerar.
Vid hemmajobb kan man som arbetsgivare missa olika signaler om att en medarbetare mår dåligt.
– Pandemin har lärt oss att det går att ha de här samtalen digitalt men det gäller att man lyssnar in, säger Tengblad.
Finns en rutin
Nu finns en acceptans över att vi kommer att behöva anpassa oss till smittan – något som kan vara en skillnad från tidigare, enligt Pernilla Petrelius Karlberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Sedan har vi också lärt oss att det spelar roll att ha mer disciplin och att strukturera sin dag – så att man inte hamnar i digitala möten från tidig morgon till sen kväll.
Även om det finns en rutin på plats går man fortfarande miste om det sociala mötet med kollegor. Att prata med sina kollegor och se till att hitta en struktur tillsammans kan vara en lösning framåt.
– Även att använda sociala verktyg, träffas och prata och på så vis skapa en stödkedja, säger Linda Widar.
Om man redan nu känner en oro inför att behöva återgå till hemarbete ska man prata med sin arbetsgivare, enligt Linda Widar.
– I mina studier har chefer beskrivit att de saknar att medarbetare hör av sig och att de ofta gör det när det redan har gått för långt. Om man från början känner en oro och man vet att det inte fungerade bra för mig att arbeta hemma, kontakta chefen och ha ett samtal om hur man kan lösa det här.