Augusti dyraste elmånaden någonsin

Över en krona mer per kilowattimme eller 38 procent dyrare än det tidigare rekordet. Augusti blev den dyraste elmånaden i södra Sverige någonsin – hittills. Det är knappast det sista rekordet.

Rekorddyr el i augusti i södra Sverige. Arkivbild

Rekorddyr el i augusti i södra Sverige. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-08-28 07:13

I augusti har de dagliga rekorden avlöst varandra på elprisbörsen Nordpool. Men det är månadssnittet som är det intressanta för den absoluta merparten av hushållen.

– Det blev rekord både i elområde 3 och 4. Tidigare prisrekord var från december förra året, säger Björn Björnson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel.

För område 4 (södra Götaland) ser snittpriset för augusti, med enbart några få dagar kvar av månaden, ut att hamna på nästan tre kronor per kilowattimme (kWh).

– Det är drygt en krona högre än tidigare rekord, säger Björnson.

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) landar snittpriset i augusti på lite över två kronor per kWh. Det är nästan 30 öre högre än det gamla rekordet.

Hälften kör rörligt

Och det är allt färre av hushållen som kommer undan de skenande elpriserna. Strax över hälften av alla hushåll har rörligt elpris, i Sydsverige två tredjedelar, enligt färsk statistik från SCB. Och ju längre tiden går desto fler svenskar slängs ut i den bistra prisverkligheten när de gamla bundna elavtalen löper ut. Att binda elpriset i dag är väldigt dyrt och SCB-siffrorna visar också att andelen med rörligt prisavtal ökar stadigt.

Skillnaderna mellan norra och södra Sverige är stor. Inklusive skatter, moms, elhandelsbolagens påslag och nätavgift blir skillnaden mindre. Det beror främst på den relativt dyra nätavgiften som med vissa regionala skillnader är ungefär lika stor i hela landet. För en Skånekonsument landar snittpriset på 4:70 kronor per kWh, inklusive allt. Motsvarande konsumentpris i den tidigare rekordmånaden december 2021 var 3:40 kronor. I norra Norrland blir motsvarande augustipris 1:28 kronor/kWh.

Förutsatt att en villaägare i Skåne, som värmer sitt hus med direktverkande el, skulle bränna lika mycket el varje månad året runt skulle augustiräkningen blivit drygt 2 000 kronor dyrare än i december. Månadsfakturan skulle då ha hamnat på cirka 7 800 kronor, baserat på en årlig förbrukning på 20 000 kWh jämfört med en elräkning på 5 664 kronor december 2021. Men enligt en schablon förbrukas bara hälften så mycket el i augusti som i december, så därför blir inte augustiräkningen så jättedyr relativt sett.

Inlåst i Norrland

Men kommande månader lär bli desto blodigare. Pris, och även förbrukning, väntas stiga när kylan kommer. Det visar prissättningen på elmarknaden inför vintern.

– Inte mycket talar för att det blir billigare, snarare tvärtom, säger Björn Björnson.

Faktorerna är kända vid det här laget, överföringsproblem av el inom Sverige, och skyhöga gaspriser, som direkt påverkar elpriset på kontinenten och smittar prisbilden i södra Sverige. Augusti var också extra påverkat av diverse underhåll.

– Både underhåll av elsystemet och kärnkraften, vilket bidragit extra till att elen blivit inlåst i norr, säger Björnson.

Fakta: Snittpriset i augusti inklusive skatt och nätavgift

Till och med 27 augusti ligger snittpriset för månaden på mellan 1:28 och 4:70 kronor per kWh, inklusive elhandelspåslag, elskatt, moms och nätavgift i de olika elområdena (december 2021 inom parentes):

elområde 1, 1:28 kronor/kWh (1:90)

elområde 2, 1:78 kronor/kWh (1:90)

elområde 3, 3:65 kronor/kWh (3:33)

elområde 4, 4:70 kronor kronor/kWh (3:40)

Källa: Nordpool, Godel


Fakta: Dyrt köra torktumlaren

Det är skillnad på effekt (mäts i watt) och energi (mäts i watt multiplicerat med tid =wattimmar). En kilowattimme, som i augusti alltså inklusive skatter och nätavgift kostade mellan 1:28 i norr och 4:70 kr/kWh i söder, räcker till att driva:

1 kvm golvvärme, 8 timmar

Luftkonditionering, 1 timme

Bastu (6000 W), 10 minuter

Dammsugare, 1,4 timmar

Elvisp (500 W), 2 timmar

Frys, klass A++, 32 timmar

Glödlampa 40 W, 25 timmar

Hårtork (2200 W), 27 minuter

Induktionshäll (maxeffekt 7350 W), 8 minuter

Infravärme (1800 W), 30 minuter

Kylskåp, klass A++, 75 timmar

Ladda Smartphone, 200 timmar

Motorvärmare, 1,5 timme

Torktumlare, klass B, femtedels torkning

Tvättmaskin 40°, 1-2 tvättar

Ugn, 75 minuter

Källa: Mälarenergi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!