Australien skrotar metallexport till Ryssland

Australien utökar sina sanktioner mot Ryssland och förbjuder nu export av aluminium och bauxit till landet.

Australiens premiärminister Scott Morrison lägger nya sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Australiens premiärminister Scott Morrison lägger nya sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Foto: Bianca De Marchi

Ekonomi2022-03-20 06:02

Det nya förbudet träder i kraft omgående samtidigt som Australien utlovar fler vapen och humanitärt bistånd till Ukraina.

Med det nya förbundet hoppas man kunna påverka aluminiumproduktionen i Ryssland som importerar 20 procent av sin aluminiumoxid från Australien.

Förbudet kommer bara dagar efter det att Canberra lagt sanktioner på den ryska oligarken Oleg Deripaska. Han äger delar gruvjätten Queensland Alumina Limited som är ett samarbete mellan ryska Rusal och brittiskt-australiska gruvföretaget Rio Tinto, som nu har brutit alla affärsförbindelser med Ryssland.

Australiens premiärminister Scott Morrison har sagt att Australien har flera samarbeten för att på det mest effektiva sättet utöva press på Putins regering för att få honom att dra sig ur Ukraina.

Landet har infört 476 sanktioner mot ryska individer och institutioner sedan kriget utbröt och man planerar att donera 70 000 ton kol till Ukraina som ska kunna användas för att ge elektricitet till upp till en miljon ukrainska hem.

Man kommer också att skänka ytterligare 30 miljoner australiska dollar, nära 210 miljoner kronor, till humanitär hjälp samt motsvarande omkring 147 miljoner kronor till det ukrainska försvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!