Avanza drar i utgiftsbromsen

Årets dystra börsutveckling slår mot nätbanken Avanza. Kundernas sparstrategi förändras och banken tvingas nu dra i utgiftsbromsen.

Rikard Josefson, vd för Avanza. Arkivbild.

Rikard Josefson, vd för Avanza. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ekonomi2022-10-18 08:00

Med drygt två månader kvar av 2022 har Stockholmsbörsen hittills rasat nästan 30 procent.

För småsparare som klev på börståget i samband med den kraftiga uppgången efter pandemin kunde kontrasten knappast heller vara större.

Avanzas vd Rikard Josefson bedömer dock inte att det blivit en kundflykt där småsparare ger upp sitt aktiesparande.

– Det är självklart att det finns säkert en och annan kund som gick in feltajmat, gick back och har gett upp. Det är ändå fler kunder som nu äger aktier och fonder än vid 1 januari så intresset finns även om många kunder är avvaktande just nu.

Negativt nettoinflöde

Nätbankens senaste månadsrapport visade på ett negativt nettoinflöde, det vill säga att kunderna tog ut mer kapital än vad som sattes in, och när nu delårsrapporten för tredje kvartalet redovisas så är det såväl minskade intäkter som rörelseresultat för banken.

Enligt Rikard Josefson handlar dock uttagsflykten framförallt om företagskunder.

– Majoriteten av utflödet har varit på företagssidan. När vi pratar med kunderna så tycker inte de att de lämnar. De har för tillfället inget intresse av att investera och då finns det högre räntor på inlåning utanför Avanza-systemet, säger han.

Förutom traditionellt aktie- och fondsparande har Avanza även erbjudit sina kunder handel med olika kryptocertifikat. När till exempel värdet på bitcoin rasat med 49 procent i år, gör vissa bedömare analysen att krypto är en investeringsbubbla på väg att spricka. Rikard Josefson gör dock bedömningen att certifikaten har en fortsatt framtid och ser inte att de lär försvinna.

– Nej, vi har de certifikat vi har och inga planer på att förändra det så mycket. Sedan ska vi understryka att de kunder som investerar i krypto har en liten del investerat där, det är väldigt få som går helt in i krypto.

Bli mer kostnadseffektiva

De nya förutsättningarna gör dock att Avanza, enligt Rikard Josefson, måste bli ännu mera kostnadseffektiva, dock utan att lansera något besparingsprogram.

– Vi kommer framförallt att inte anställa flera medarbetare 2023. Sedan när vi nagelfar kostnader, det är ett arbete som intensifieras i dessa inflationstider, det är alltifrån att har vi de billigaste kaffeautomaterna på kontoret, det är den nivån vi måste ha i dessa tider.

TT: Hur optimistisk vågar du vara gällande börsutvecklingen för resten av 2022?

– Jag är av naturen en försiktig general. Jag tror inte stökigheten är över. Vi måste se inflationen komma ned och långsiktigt måste det lösa sig med Ukraina. Det är två sentiment som måste bort för att vi ska få riktigt stor framtidstro.

Fakta: Avanzas delår, tredje kvartalet
NyckeltalKvartal 3, 2022Kvartal 3, 2021
Rörelseintäkter740 MSEK767 MSEK
Rörelseresultat502 MSEK574 MSEK
Rörelsemarginal %68%75%
Kunder vid periodens slut1 764 0001 588 400
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!