Avanza spår mindre sparande

Nätbanken Avanzas intäkter minskade markant under senaste kvartalet. Tuffare ekonomiska tider kan nu betyda att kunderna får dra ned på sparandet, bedömer vd:n.

Avanza har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Avanza har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-04-25 07:48

Avanza är först ut av de svenska bankerna att redovisa delårssiffror. Vd:n Rikard Josefson skriver att det inledande kvartalet präglats av Rysslands invasion av Ukraina. Förutom det självklara fokuset – den humanitära katastrofen – har det också fått stor ekonomisk påverkan, bland annat för vissa av kunderna hos Avanza som har Rysslandsfonder. Det handlar, enligt Josefson, om ungefär 12 000 fondkunder med ett kapital på knappt 500 miljoner kronor.

Minskad vinst

I takt med att den globala aktiemarknaden nu backat, minskar också Avanzas vinst. För kvartalet blev det ett rörelseresultat på 521 miljoner kronor jämfört med 756 miljoner kronor samma period föregående år. Analytiker hade enligt Bloombergs prognos i genomsnitt förväntat sig en vinst på 510 miljoner kronor.

Vinstfallet kan ses som en konsekvens av minskad handelsaktivitet vilket också gjorde att omsättningen minskade med 20 procent till 768 miljoner kronor.

Tuffare för hushållen

Rikard Josefson ser också en trolig konsekvens av inflationstrycket och att Riksbanken bedöms successivt behöva höja styrräntan.

"Lägger vi även till förväntade räntehöjningar så kommer det bli tuffare tider för hushållen framöver. Riksbanken kommer troligtvis att höja räntan betydligt tidigare än vad som kommunicerats. Vi kan nog anta att en del kan komma att tvingas dra ner på sitt sparande för att klara högre månadsutgifter", skriver han i rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!