Avanza vill ha mer av sparkakan

Nätmäklaren Avanza kan sammanfatta ett rekordår. Det slutar dock inte där. Målet nu är att fortsatt ta kunder från storbankerna och nå tio procent av sparmarknaden.

Avanza har redovisat sitt resultat för fjärde kvartalet. Arkivbild.

Avanza har redovisat sitt resultat för fjärde kvartalet. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-01-20 07:49

En kraftig börsuppgång och alltmer stigande intresse för sparande i såväl aktier som fonder har gynnat nätmäklaren Avanza. Intäkterna ökade med 17 procent till 824 miljoner kronor under fjärde kvartalet medan antalet nya kunder ökade med 71 800 under kvartalet.

– Allting kan alltid vara bättre men absolut – ett väldigt högt betyg. Man får för en gång skull stanna upp lite och vara nöjd men samtidigt tror jag Avanzas bästa tid ligger framåt, säger vd:n Rikard Josefson till TT.

Ska utmana

I samband med dagens bokslut kommunicerar man nu att målet till 2025 är att ta en marknadsandel på tio procent av Sveriges totala sparmarknad, detta jämfört med de 6,6 procent banken har i nuläget. Enligt Rikard Josefson handlar det om att fortsatt utmana de fyra storbankerna men också att knyta upp unga sparare.

– Dels tar vi många unga kunder och de kommer inte från någon annan aktör utan börjar sin spararkarriär hos Avanza. Sedan tar vi en hel del kunder och flöden från storbankerna när man börjat uppleva att kundintegrationen hos oss skapar mer värde än hos andra aktörer. Hela populationen blir ju mera digitaliserad.

TT: Till exempel Handelsbanken håller fast vid att fysiska kontor har en fortsatt plats, vad är din åsikt?

– Jag tror det kommer finnas fysiska kontor under en lång tid framöver och ett visst segment med kunder som vill gå dit men min absoluta tro är att det inte är där den absoluta tillväxten finns utan hos de som är mer digitala.

Stigande oro

Samtidigt har synen på aktiemarknaden den senaste tiden förändrats radikalt. Ökad oro för stigande räntor har gett kraftiga kursfall, bland annat på Stockholmsbörsen som är ned drygt sju procent för året.

– Vi är nu så väsentligt mycket större än innan pandemin och det kan naturligtvis få negativa effekter om vi får en väldigt tråkig makromiljö med höjda priser och tillgångspriser som inte går upp.

– Dock är vi väldigt långsiktiga i vår affär. Enskilda år kan bli utmanande för våra kunder att skapa avkastning men att ta hand om sitt sparande – den trenden finns i både goda och dåliga tider.

I oktober förra året framkom det att Avanza skulle narkotikatesta sin personal efter uppgifter till tidningen Aftonbladet att anställda på Avanza ska ha tagit droger öppet. Testverksamheten har efter det fortgått enligt vd:n.

– Vi genomför tester av vår personal och ska ha ett seminarium i februari. Vi har fått mycket kontakter med andra aktörer som undrar hur vi gjort för att de vill ha liknande åtgärder. Det har blivit en väldigt bra debatt och det har varit positiv feedback från våra anställda att vi tar tag i saker och ting och är transparenta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!