Bakhalt för snöskoterförsäljningen

Efterfrågan är stor, utbudet kraftigt begränsat. Därför har snöskoterförsäljningen rasat i vinter, visar nya siffror som TT tagit del av.

Snöskoterförsäljningen brottas med utmaningar. Arkivbild.

Snöskoterförsäljningen brottas med utmaningar. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm / TT

Ekonomi2022-02-27 20:16

Förra säsongen såg branschen ett rejält uppsving när coronapandemin bidrog till ett ökat intresse att semestra i Sverige liksom att vistas ute i naturen.

Den här vintern har det dock varit helt annorlunda. Under perioden oktober–januari har försäljningen backat 19 procent, visar statistik från Snö- och terrängfordonsbranschen.

Vd:n för organisationen, Jan Andersson, beskriver en komplex situation där den allmänna bristen på bland annat halvledare globalt sett nu även slagit mot snöskotrarna.

– Det är väldigt stor efterfrågan på produkter men tillgången begränsas. Många återförsäljare står nu med i princip tomma lager och man har varit väldigt sena med att leverera.

TT: I vilken omfattning påverkar en mild vinter?

– Snön påverkar inte riktigt lika mycket, om det är lite snö vid kusten så tar man sig i stället till fjällvärlden. Det är många entusiaster som har det här mer som en livsstil än en hobby.

Två bieffekter av situationen är att begagnatmarknaden i stället blivit superhet samtidigt som försäljningen bedöms att förskjutas med leveranser senare i år.

– Jag pratade nyligen med en försäljare i norra Sverige. I vanliga fall har han omkring 100 begagnade snöskotrar, nu är det tre, så det är verkligen från hand till mun. Samtidigt levererar man fortfarande dagligen, säger Jan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!