Bankekonomer: Oklart hur högt USA-räntan når

Den amerikanska centralbanken gör sin fjärde så kallade trippelhöjning av styrräntan i rad. Minst två höjningar till är att vänta, enligt Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson. Pressbild.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson. Pressbild.

Foto: Swedbank

Ekonomi2022-11-02 20:51

Att räntan höjs med 0,75 procentenheter till 3,75–4,00 procent är väntat. Federal Reserve-chefen Jerome Powell öppnar också för att minska takten i räntehöjningarna framöver.

– Det var också väntat. Jag tycker även det var tydligt att Powells syn är att den slutliga räntetoppen kanske kommer att vara på en högre nivå än vad man tidigare trott. Så det är både ett lite duvaktigare och samtidigt lite mer hökaktigt budskap, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

– En sak till att ta med sig är att det viktigaste för Fed att fundera på nu är hur länge man ska ligga stilla sedan, inte när man ska börja dra ned på takten, som kanske är redan på nästa möte, utan hur länge man behöver ligga och vad som blir den slutliga nivån.

Gav och tog

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, är inne på en liknande linje. Hon säger att Fed både gav och tog – att höjningarna kanske blir lite mindre men att slutpunkten kan hamna högre än vad man trodde i september.

– Ett budskap är att det kanske inte bara är vägen dit som spelar roll, utan också var vi hamnar i slutändan. Där verkar det som att vi i slutändan hamnar lite högre än vad vi tidigare trodde.

Mattias Persson och Swedbank bedömer att styrräntan kommer att stanna på 4,75–5,00 procent.

– Det kommer att bli någon höjning till – 50 punkter i december och ytterligare 25 punkter på nästa möte. Jag är inte säker på att det blir så mycket mer än så. Men det återstår att se, exakt var vi hamnar vet vi inte.

Beror på utvecklingen

Elisabet Kopelman tror att framtida räntebesked helt beror på hur datan som Fed analyserar utvecklar sig. Hon säger att Powell inte helt stängde dörren för framtida 75-punktershöjningar.

– Det är fortfarande en väldigt överhettad arbetsmarknad och det kommer nog att vara den viktigaste faktorn för Fed, säger hon.

De finansiella förhållanden har stramats åt radikalt och bostadsmarknaden har börjat bromsa in kraftigt i USA, påpekar Mattias Persson. Men det dröjer innan vi ser de fulla effekterna av alla höjningarna.

– Det vi inte har sett är effekterna på arbetsmarknaden, vi har sett en avmattning men den har inte bromsat in radikalt, konsumtionen håller sig uppe förvånansvärt väl. Det är bostadsmarknaden som har påverkats i stor utsträckning.

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB. Arkivbild.
Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!