Bankens mjukare krav kan ge lägre boränta

Handelsbanken har beslutat att göra det lättare för kunder som vill avsluta bolån i förtid. Sveriges konsumenter välkomnar beskedet: –Om man ska öka konkurrensen mellan banker är det här en nyckel, säger Jan Bertoft, organisationens generalsekreterare.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, välkomnar Handelsbankens besked om mjukare boräntekrav. Arkivbild.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, välkomnar Handelsbankens besked om mjukare boräntekrav. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-09-27 19:50

Den som är kund hos Handelsbanken och vill avsluta ett tvåårigt bolån i förtid behöver inte längre betala så kallade ränteskillnaden, alltså den avgift banken har rätt att ta ut när ett lån betalas tillbaka tidigare än överenskommet.

Jan Bertoft hoppas att fler banker ska följa efter och införa liknande erbjudanden.

– Det är beklagligt att Handelsbanken bara inkluderar lån upp till två år, men det är bra att det är någon som börjar. Det har behövts länge.

Ökad konkurrens?

På sikt menar Jan Bertoft att beslutet kan leda till ökad konkurrens mellan banker i Sverige.

– Om man helt och hållet skulle ta bort kravet på att betala ränteskillnaden skulle det bli lättare för konsumenter att byta bank. Och allt som leder till att banker får ett större tryck från kunder är positivt.

Det kan i sin tur leda till att banker blir pressade att sänka bolåneräntor, enligt Jan Bertoft.

TT: Tror du att fler banker kommer att följa efter?

– Det är svårt att säga. Banker är väldigt tröga institutioner, men jag hoppas verkligen det, säger Jan Bertoft och påminner om den dominoeffekt som inträffade när de första bankerna började införa ränta på transaktionskonton:

– I början när räntan gick upp var det ingen som gjorde det. Det ena gav det andra och nu får de flesta ränta på sina transaktionskonton.

Utredning i veckan

Handelsbankens uppmjukade krav när det gäller ränteskillnadsersättningen kommer inför överlämnandet av en utredning till finansdepartementet. Utredningen ska redovisas senast den 30 september och berör bankernas avgifter för att lösa bolån i förtid.

Ränteskillnadsersättningen har tidigare kritiserats av Finansinspektionen (FI), som efterlyst en översyn av regelverket.

I en kommentar skriver Magnus Karlsson, avdelningschef för makroanalys på FI, att myndigheten anser att det bör bli billigare och enklare för konsumenter att säga upp bundna bolån. Men FI väljer ändå att inte kommentera Handelsbankens beslut innan utredningen har presenterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!