Nordea, Swedbank och SEB redovisar rejäla vinstlyft för det andra kvartalet. Damberg tycker att det sticker i ögonen.
– För vanligt folk är detta oerhört provocerande. Barnfamiljer som lånat för att kunna få en bostad ser sina lånekostnader rusa, samtidigt som det lilla sparkonto man har inte alls har samma ränteutveckling, säger han.
Bankernas stora vinstlyft beror mycket på att de räntor de betalar för sparande har varit så låga.
– Bankernas vinster är ju ett resultat av att hushållen betalar för de här vinstnivåerna, säger Damberg.
– På samma sätt som bankerna var snabba med att höja bolåneräntorna så hade de kunnat vara lika snabba med att höja sparräntorna.
Socialdemokraterna vill att staten använder den statliga banken SBAB mer aktivt för att öka konkurrensen och sätta press på de privata storbankerna.
"Sätt press"
Laura Hartman, LO:s chefsekonom, tror att bankernas höga lönsamhet gör många vanliga LO-familjer upprörda.
– De går på knäna och har svårt att få livet att gå ihop. Bankerna tar väldigt mycket av marginalerna nu i form av höga bolånekostnader, säger Hartman till SvD.
Hon anser att politiken borde sätta större press på bankerna
– De borde höja sina sparräntor, men de gör ju inte det frivilligt, säger Hartman till SvD.
Bankernas vinstsiffror får intresseorganisationen Villaägarnas företrädare att se rött, enligt TV 4.
– Bolåneräntorna skjuter i höjden samtidigt som svenska hushåll tyngs av ökade kostnader. Och då passar bankerna på att öka sina vinstmarginaler. Det är ohyggligt provocerande, Håkan Larsson, chefsekonom Villaägarna till TV 4.
Utesluter inte
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) påpekar att hon under den senaste tiden haft samtal med var och en av de större bankerna i Sverige. Hennes budskap i de samtalen har varit att i svåra tider med hög inflation är det viktigt att olika aktörer tar sitt ansvar.
"Och jag har påtalat för bankerna att det är anmärkningsvärt och reser en rad frågetecken om konkurrenssituationen när de kan vara så snabba med att höja räntan på sin utlåning men inte behöver justera för löne- och sparkonton lika fort". säger hon i en skriftlig kommentar.
Nyligen införde bankerna ränta även på lönekonton.
Svantesson utesluter inte att det kan behövas fler politiska initiativ för att öka konkurrensen på den svenska bankmarknaden.
Som exempel nämner hon att en utredning om en eventuell ändring av beräkningsschablonen för ränteskillnadsersättning ska presenteras efter sommaren.
"Det kommer vara en prioriterad fråga för regeringen att ta vidare, som syftar till att göra det mindre kostsamt för kunden att säga upp ett bundet lån i förtid och därmed enklare att byta bank", uppger Svantesson.
"Vara glada"
TT frågade på tisdagen statsminister Ulf Kristersson (M) i Bryssel vad han tycker om bankernas vinster.
– Jag har ingen direkt uppfattning om detta. Bankkunder ska alltid vara noggranna och kritiska och ifrågasätta. Det tycker jag är bra. Sedan ska vi grund och botten vara glada över välskötta och välkapitaliserade banker, säger han.
– Det där är en ständig avvägning. Men jag tycker att man som kund ska vara noggrann med att hela tiden – inte minst när vi har stigande räntor och därmed högre kostnader – både förhandla sina räntor och se till att man har ränta även på insatt kapital.