– Det finns inget i det här pm:et som jag inte har sagt själv på pressträffar, säger Ibrahim Baylan till TT.
Han hänvisar också till de analyser som konsultbolaget Ramboll gjorde på regeringskansliets uppdrag om konsekvenser av ett stopp för kalkbrytning och cementproduktion på Gotland som redovisades före den rapport som oppositionen syftar på.
Fick uppdrag
Det handlar om en rapport som regeringskansliet beställde av myndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökningar, i juli, med leverans den 20 augusti. Uppdraget till SGU var att gå igenom konsekvenserna av att Mark- och miljööverdomstolen den 6 juli avvisade Cementas ansökan om fortsatt och utökad kalkbrytning för cement vid Slite på Gotland efter den sista oktober i år.
Byggbranschen, Cementa, gruvföreträdare, LO-facken Byggnads och IF Metall varnade redan i juli för allvarliga konsekvenser vid ett stopp eftersom Cementa är helt dominerande som leverantör av cement i Sverige. En analys som regeringskansliet beställde av konsultbolaget Ramboll bekräftade, i huvudsak, byggarnas och Cementas beskrivning av följderna.
Den 10 augusti hade Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) en pressträff där de presenterade ett lagförslag som ska ge Cementa ytterligare en tid att bryta kalk eftersom konsekvenserna för samhället skulle bli allvarliga vid ett stopp i oktober.
Ombads avstå
I veckan började Svenska Dagbladets ledarsida skriva om SGU-rapporten och har också begärt ut mejlkonversation mellan SGU och Boverket, som skulle leverera underlag till SGU. Där uppger tjänstemän att de av näringsdepartmentet ombetts eller fått önskemål om att avstå från att publicera rapporten.
Göran Risberg, avdelningschef på SGU, bekräftar att departementet vid ett möte fredagen den 20 augusti bad dem vänta med publicering.
– Vi hade vi en diskussion om det skulle bli ett stort tryck kring den här frågan eller inte och departementet ville att vi skulle avvakta med att publicera så att de skulle hinna ta emot rapporten, säger Risberg till TT.
Kanske saktfärdigt
Han säger att det sedan inte verkade finnas något medialt tryck kring frågan och att SGU inte fått en fråga om rapporten förrän Svenska Dagbladet började skriva om den. Då publicerade SGU rapporten på hemsidan.
– Det kan man tycka var saktfärdigt, men så var det, säger Göran Risberg som anser att SGU beskriver samma allvarliga effekter som branschen och Ramboll, av ett stopp.
Näringsutskottets ordförande, Lars Hjälmered (M), ledamöterna Camilla Brodin (KD) samt Arman Teimouri (L) vill att Baylan ska komma till utskottet och förklara sig. Det handlar om det som "i någon mening" verkar som försök till mörkning, enligt Hjälmered.
– Jag är lite förvånad över det höga tonläget, det här pm:et går ju i linje med alla underlag vi har haft och har varit offentligt från den minut det kom in till departementet. Dessutom så fort de har begärts ut så har de lämnats ut, försvarar sig näringsministern.
Han säger att det ständigt pågår en dialog mellan tjänstemän på regeringskansliet och på myndigheterna, och att det ibland är så att man vill ha tid på sig att analysera.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktighet i vem som beställt analyserna.