På tisdagen kostar en liter bensin 19,98 kronor, det lägsta priset på fem månader. Även priset på diesel och andra drivmedel faller. Dieselpriset är nu 23,76 kronor, en rejäl nedgång från 9 mars då en liter kostade 28,22 kronor.
Om priserna kommer att fortsätta sjunka är dock osäkert, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige.
Billigare efter OPEC-beslut
Anledningen till att priserna sjunker just nu är att OPEC+, som består av OPEC-länderna och dess allierade, i slutet på juni beslutade att öka utbudet av olja på marknaden, säger Jessica Alenius. Vilket har resulterat i att råoljepriset har sjunkit.
– Det (OPEC:s beslut) har att göra med att man ville dämpa prisutvecklingen på drivmedel och inflationen.
Eftersom utbudet kommer att vara större under juli och augusti så kan drivmedelspriserna fortsätta sjunka under perioden, säger Alenius.
– Men det är det ingen som har facit på, säger hon.
Osäkert så länge Ryssland sanktioneras
TT: Så de sjunkande priserna tyder inte på att det värsta är över?
– Nej det kan man inte luta sig tillbaka och tro på. Råoljan är världens mest handlade produkt och så fort någonting händer med utbudet eller efterfrågan så rör sig priset.
Så länge det geopolitiska läget är osäkert och Rysslands krig i Ukraina fortgår kommer marknaden vara skakig och priserna ryckiga, säger Alenius.
– Det vi kan räkna med är att vi har ett fortsatt volatilt läge på marknaden när det gäller drivmedelspriserna.
Det osäkra läget på marknaden kommer att kvarstå även om kriget tar slut, säger hon. Eftersom sanktionerna mot Ryssland antagligen kommer att kvarstå.
Ökad efterfrågan trots höga priser
Trots de höga drivmedelspriserna ser efterfrågan ut att öka under sommaren, säger Alenius. Enligt statistik över sålda drivmedelsvolymer från maj så syntes en ökning redan då.
– Statistik från Öresundsbron visar också på att allt fler européer åker till Sverige på semester och vi vet också att hemester har blivit en ny trend.
Det är intressant att volymerna ökar trots de höga prisläget, säger Alenius.
– Jag tror folk har fått prioritera och har kanske inte samma möjlighet att åka utomlands och då valt att semestra i Sverige. Och det gör att volymerna, som vi ser det, kan komma att fortsätta öka under juli och augusti.
Vanligtvis ökar efterfrågan under sommarsemestrarna. Men även om efterfrågan på drivmedel kan komma att sjunka mot hösten så kommer inte det påverka priset.
– Priset på drivmedel setts på en global marknad och inte utifrån den svenska efterfrågan.