– Jag tror att det blev en stor suck av lättnad för dem som sitter med positioner i marknaden. Det blev inte den här påsksmällaren som det hade kunnat bli, säger han till Svenska Dagbladet.
Antalet nya jobb i USA är i linje med förväntningarna. Olika prognosmakare hade förutspått mellan 230 000 och 240 000 nya jobb under månaden.
Det är andra månaden i rad som antalet nya jobb sjunker. Det är den lägsta siffran för nya jobb sedan december 2020.
Arbetslösheten minskade något och låg i mars på 3,5 procent. Det var lägre än förväntat, flera prognosmakare trodde att siffran skulle ligga kvar på 3,6 procent.
"Lättnad för Riksbanken"
Lönerna ökade 0,3 procent. Jämfört med mars i fjol har snittlönen stigit 4,2 procent – ett skarpt fall jämfört med februari, som uppvisade en ökning på 4,6 procent på ett år.
Lönerna skenar alltså inte, trots en fortsatt stark arbetsmarknad, vilket tolkas positivt.
Bergqvist ser att ekonomin bromsar in men också att USA:s arbetsmarknad ännu är het och att landet inte står för en recession i närtid.
Det ger blandade signaler till den amerikanska centralbanken Fed inför framtida räntehöjningar, rapporterar Bloomberg.
Robert Bergqvist tror inte att Fed är klara med räntehöjningarna, och påpekar att det stöds av fredagens siffror som tyder på en kontrollerad inbromsning i USA:s ekonomi. Han bedömer även att det ger Riksbanken stöd att fortsätta höjningarna.
– Den här siffran tyder ändå på att penningpolitiken fungerar, och det tror jag är en lättnad för Riksbanken.
När börja sänka?
Bergqvist tror att räntetoppen är nära i USA, att det blir en eller två höjningar till.
Den intressanta nu, enligt honom, är hur snabbt Fed ska börja sänka räntan.
– Marknaden har ju gått betydligt snabbare fram och tror att det blir snabbare räntesänkningar under andra halvåret. Jag tror att det kan komma någon räntesänkning mot slutet av året, och sen att man fortsätter under nästa år.
Aktiehandeln på börsen i USA håller stängt under långfredagen.