– Det var ett väldigt, väldigt stort pandemistöd. Och mycket av det bestod av checkar som skickades ut till hushållen, som de satte in på sina bankkonton. Och än i dag – trots att stödet har upphört – har många hushåll väldigt mycket sparöverskott, säger Ben Bernanke till TT i samband med utdelningen av ekonomipriset i Stockholm i helgen.
Tre stora stödprogram
Tre stora finanspolitiska stödprogram har sjösatts i USA under åren 2020–2022 – först i det akuta krisskedet i mars 2020, men sedan ytterligare ett i december 2021 och sedan ett till så sent som i februari 2022.
– Tillsammans handlar det om 15–18 procent av USA:s BNP. Det kan jämföras med stödet på 5 procent av BNP efter den stora finanskrisen 2008, säger Bernanke.
TT: Gick de för långt?
– Det är en komplicerad fråga, säger Bernanke.
Målet med stöden var att bana vägen för en ekonomisk återhämtning och samtidigt minska risken för att hushåll skulle drabbas av extrem fattigdom till följd av nedstängningar och andra restriktioner.
– Ur det perspektivet var stödpaketen framgångsrika, säger Bernanke och pekar på tillväxten i USA på över 5 procent 2021.
Men stöden satte ordentlig fart på privatkonsumtionen i USA i ett känsligt läge i återhämtningen, präglat av stora globala störningar inom leveranser och produktion och ett stort skifte mot ökad varukonsumtion och minskad konsumtion av tjänster.
– Utbetalningarna från regeringen var större än de inkomstbortfall hushållen fick. Stödet stimulerade ökad konsumtion och är därmed en del till förklaringen till varför vi i dag har hög inflation, säger Bernanke.
Brist på arbetskraft
Resultatet blev en inflationen som toppade på drygt nio procent i juli. Sedan dess har prisökningarna i årstakt dämpats till 7,7 procent i oktober, bland annat som ett resultat av rekordsnabba räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).
Först var det främst kapitalvaror, som bilar, som blev dyrare. Men inflationen påverkades även av en tajt arbetsmarknad, där lönerna drog iväg uppåt.
– Det uppstod brist på arbetskraft till följd av pandemin. Många valde att pensionera sig i förtid eller stanna hemma för att ta hand om sjuka familjemedlemmar eller barn, säger Bernanke.
Utbudsstörningarna var också avgörande.
– Sedan fick du kraftiga prisökningar på råvaror och de kraftiga prisökningarna på naturgas i Europa. En del av det är geopolitiskt och relaterar till Ukrainakriget, säger Bernanke.
I USA har detta bland annat gett en inflationsimpuls på livsmedel. Fast Bernanke påminner om att råvarupriserna var på väg upp redan före den ryska attacken mot grannlandet i februari 2022.
En annan inflationsimpuls kommer från centralbankernas räntesänkningar och massiva stödköp. Men i USA ser Bernanke tydligt större effekter på inflationen från de så kallade helikopterpengar som finanspolitiken dumpat på hushållen i tre omgångar.
Paradgren för Riksbanken
Stödköp har sedan en tid varit en paradgren för svenska Riksbanken under Stefan Ingves ledning. Även här har det varit frågan om både krisåtgärder och penningpolitisk stimulans, för att få upp inflationen med hjälp av lägre marknadsräntor i ekonomin.
Nu hotar gigantiska förluster i Riksbankens stödköpsportfölj, en direkt effekt av snabbt stigande räntor i inflationens spår. Detta kan tvinga staten att skjuta till tiotals miljarder i nytt kapital till Riksbanken.
Stödköpspionjären Bernanke har dock bara gott att säga om den före detta kollegan på Brunkebergstorg – som vid årsskiftet avgår efter 17 år som riksbankschef.
– Jag har känt honom (Ingves) i 20 år, säger Bernanke.
– Det är enastående prestation, 17 år av ledarskap för en väldigt viktig centralbank, tillägger han.
Trots att Sverige är en ganska liten ekonomi ses Riksbanken som en viktig förebild, enligt Bernanke:
– Riksbanken är inte bara den äldsta centralbanken i världen. Den har också varit väldigt innovativ.
Inte minst ger han Ingves och Riksbanken beröm för att de bidragit till att utveckla centralbankernas kommunikation.
– Många kommunikationsstrategier härrör från Riksbanken, som att vi nu ger prognoser om framtida styrräntor, säger Bernanke.