Beska budskapet: För tidigt dödförklara krisen

Inflationen viker både i Sverige och i omvärlden, men än är det för tidigt att fira. Många riktigt tuffa månader ligger framför oss, varnar experterna. –Tyvärr. Lågkonjunkturen kommer in på bred front, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Nej, vänta med att hälla upp. Det är för tidigt att fira segern över inflationen. Arkivbild.

Nej, vänta med att hälla upp. Det är för tidigt att fira segern över inflationen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-11-22 19:11

Räntehöjning kan komma

Annika Winsth tror att det är möjligt att Riksbanken klipper till med ännu en räntehöjning på torsdagsmorgonen. Trots de goda tecknen.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tycker att vi ska glädja oss lite åt alla de goda tecknen på att inflationen viker.

– Det är trots allt det här som vi har väntat på. Hoppet är att det inte blir fler räntehöjningar.

Men vi ska vänta med firandet, tycker han.

– Fortfarande är inflationen hög, tre gånger så hög som inflationsmålet. Och en del av den stora bilden är att ekonomin bromsar in.

Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske Bank, ser ljusare på inflationshotet.

– Men det är inte riktigt över. Det är sällan alla tecken pekar åt ett enda håll, säger hon.

.

Lågkonjunkturen blåser in

Men Annika Winsth ser nu att lågkonjunkturen breder ut sig. Vissa branscher, som byggsektorn och handeln, har larmat om dåliga tider länge. Men nu är det fler som drabbas, och många prognoser pekar nedåt.

– Alla sektorer bromsar nu, även utrikeshandeln, säger Annika Winsth.

Hon ser framför sig att 2024 blir ett riktigt svagt år.

– Särskilt det första halvåret. Priset på pengar kommer att vara högt länge.

.

Arbetsmarknaden

Många har häpnat över att arbetslösheten har hållit sig så låg, trots att Riksbanken har pepprat på med räntehöjningar. För ett år sedan, i oktober 2022, var 332 600 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. I oktober i år hade antalet ökat lite, till 334 400. Men från många branscher mullrar det om nedskärningar, och antalet varsel ökar.

– Nu börjar arbetsmarknaden att försämras, och hushållen börjar märka att konjunkturen blir sämre, säger Winsth.

.

Bostadspriserna

Annika Winsth ser också att det finns en risk för att bostadspriserna faller mer. Det gör att hushållen märker av nedgången särskilt tydligt, konstaterar hon.

Sedan bostadspriserna stod på topp i mars respektive april förra året har priserna fallit med 10 procent för bostadsrätter och 13 procent för villor, enligt siffror från Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik, ser inte några ljustecken för bostadspriserna just nu. Trots ljusglimtarna om att inflationen faller.

– Nej, vi gör inga egentliga prognoser. Men vi ser ingen rekyl på bostadsmarknaden. Det är mest gråväder, som november är, säger han.

.

Svaga kronan

Kronan har stärkts de senaste veckorna. Men den svaga svenska kronan är fortfarande ett bekymmer. När Riksbanken funderar på om det behövs en ytterligare räntehöjning har kronan stor betydelse för det beslutet, enligt Annika Winsth.

En svag krona gör att höjningar av räntan blir mer nödvändiga, och det kommer också att dröja längre innan räntan kan sänkas igen, tror hon.

– Den underliggande inflationen är fortfarande för hög, över 6 procent. Målet är 2 procent, säger hon.

.

Skakig börs

Även Stockholmsbörsen har gått bra den senaste tiden. Maria Landeborn konstaterar att det ännu inte är dags att förbereda sig för börsrally.

– Nej, det kommer att komma siffror och nyheter som oroar börserna. Men de här tecknen visar på ännu ett steg mot den mjuklandning vi hoppats på.

Ändå är hon lite positiv. Börsen ligger före resten av ekonomin och blickar framåt, och någon gång ska eländet vara över. Även om vägen dit är skakig. Kanske handlar försprånget om så mycket som nio månader. Frågan är om det är köpläge på aktier nu.

– Ja, om man har pengar över som man inte kommer att behöva på lång tid. Om man vill addera småbolagsfonder så kan det vara bra på sikt, småbolagen är hårt pressade nu.

Fast man behöver ha rätt så mycket mod. Börsen kommer inte att gå spikrakt upp.

– Priset man betalar för att pengar på aktiemarknaden är att man får ha ont i magen i bland. Men pengarna växer, säger Maria Landeborn.

Drömmen om att eländet är över kan gå i kras. Arkivbild.
Drömmen om att eländet är över kan gå i kras. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!