Besked om jäv bland riksbankstoppar väntas

Granskningen av Riksbankens högsta chefer och deras eventuella jäv i samband med stödköpsbeslut ska presenteras på fredagens möte i Riksbanksfullmäktige. –Vi har sammanträde på fredag, då får vi se vad som händer, säger fullmäktiges ordförande Susanne Eberstein (S).

Susanne Eberstein (S) ordförande i riksbanksfullmäktige och Michael Lundholm (M) vice ordförande har planerat att till på fredag ha slutfört granskningen av eventuellt jäv bland riksbankstopparna i samband med stödköp i pandemin. Arkivbild

Susanne Eberstein (S) ordförande i riksbanksfullmäktige och Michael Lundholm (M) vice ordförande har planerat att till på fredag ha slutfört granskningen av eventuellt jäv bland riksbankstopparna i samband med stödköp i pandemin. Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2021-12-16 06:00

Det är inför sammanträdet oklart om fullmäktige kommer att offentliggöra slutsatserna från utredningen.

– Riksbanksfullmäktige har en kontrollerande uppgift gentemot direktionen. Och vi har tagit upp ärendet i fullmäktige och vi kommer att diskutera frågan på fredag, säger Susanne Eberstein.

"Tråkigt att bli ifrågasatt"

Fullmäktige beslutade i november att inleda en utökad granskning av Riksbankens högsta chefer, inklusive riksbankschefen Stefan Ingves. Beslutet fattades sedan Svenska Dagbladet rapporterat om hur flera ledamöter i direktionen ägt aktier i bolag som riksbanken köpt företagsobligationer i.

Revisionsbyrån KPMG har bistått fullmäktiges stab i granskningen.

– Det är tråkigt att bli ifrågasatt och jag och mina kollegor har ju följt det regelverk som finns och har funnits under lång tid, säger Stefan Ingves till TT om inför fredagens möte.

– Om man vill ha ett annat regelverk, ja då anpassar vi oss naturligtvis efter det. Men då bör man föra en ganska ordentlig diskussion om det, för inget av det här är enkla frågor – när det gäller vilken väg man ska gå och hur man ska göra, tillägger han.

TT: Känner du att den här frågan är utagerad?

– Jag har hela tiden sagt samma sak och jag har inget att tillägga i den frågan. Den är färdigdiskuterad från mitt perspektiv.

Kan avsätta ledamöter

Syftet med fullmäktiges granskning är inte att se över regelverket för ledamöternas eventuella innehav i aktier och andra värdepapper och hur det påverkar deras beslutsrätt i ärenden. Enligt fullmäktiges vice ordförande Michael Lundholm (M) handlar det i stället om att med hjälp av direktionsledamöternas rapportering till riksdagen om sina innehav se om gällande regelverk har följts.

Skulle allvarliga överträdelser av jävsreglerna ha begåtts kan fullmäktige avsätta ledamöter i riksbankens direktion och/eller anmäla eventuella misstänkta brott till åklagare.

Fakta: Riksbankens fullmäktige

Det är de elva ledamöterna i Riksbankens fullmäktige som utser ledamöterna i Riksbankens direktion och fattar beslut om deras löner och anställningsvillkor.

Fullmäktige ansvarar också för Riksbankens arbetsordning och för att följa upp Riksbankens verksamhet och hur direktionsledamöterna sköter den.

Fullmäktige sammanträder cirka tio gånger per år och ledamöterna i fullmäktige utses av riksdagen och har samma mandatperioder som riksdagen.

Källa: Riksbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!