Beslut: Inget jäv bland Riksbankens toppar

Riksbankens högsta chefer var inte jäviga. Det slår Riksbanksfullmäktige fast efter att ha granskat om chefernas aktieinnehav kunnat påverka besluten.

Susanne Eberstein (S), ordförande i riksbanksfullmäktige, och Michael Lundholm (M), vice ordförande. Arkivbild.

Susanne Eberstein (S), ordförande i riksbanksfullmäktige, och Michael Lundholm (M), vice ordförande. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2021-12-17 15:28

– Efter en grundlig utredning har vi kommit fram till att det finns ett alldeles för svagt orsakssamband. Ett enigt fullmäktige har fullt förtroende för ledningen och finner inget jäv, säger ordförande Susanne Eberstein (S) till TT.

Fullmäktige beslutade i november att inleda en utökad granskning av Riksbankens högsta chefer, inklusive riksbankschefen Stefan Ingves.

Beslutet fattades sedan Svenska Dagbladet rapporterat om hur flera ledamöter i direktionen ägt aktier i bolag som riksbanken köpt företagsobligationer i.

– Det är tråkigt att bli ifrågasatt och jag och mina kollegor har ju följt det regelverk som finns och har funnits under lång tid, sade Stefan Ingves tidigare inför fullmäktiges möte.

Riksbanksfullmäktige har möjlighet att avsätta ledamöter i Riksbankens direktion och/eller anmäla eventuella misstänkta brott till åklagare om man finner att allvarliga överträdelser av jävsreglerna begåtts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!